Podstawy dietetyki klinicznej i suplementacji w kosmetologii i trychologii
Podstawy dietetyki klinicznej i suplementacji w kosmetologii i trychologii
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową szkolenia stanowią:
- kosmetolodzy, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę z zakresu holistycznej opieki nad klientem,
- osoby prowadzące salony kosmetyczne, które chcą poprawić jakość świadczonych usług i zwiększyć bezpieczeństwo klientów korzystających z oferowanych przez nich usług,
- trycholodzy, którzy chcą zwiększyć swoje zasoby w zakresie kompleksowej opieki nad klientem i poprawić jakość swoich usług.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji21-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi19
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym programu jest wyposażenie uczestników w wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie holistycznej opieki nad klientem w gabinecie kosmetologicznym i trychologicznym. Program ma na celu zwiększenie kompetencji uczestników w zakresie bezpiecznego wspierania realizowanych usług przy pomocy umiejętnej diagnostyki, dietoterapii i suplementacji. Dodatkowo jednym z celów szkolenia jest zwiększenie kompetencji uczestników w zakresie prawidłowej i efektywnej komunikacji z klientem.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Zna rolę poszczególnych składników pokarmowych w kontekście zdrowia człowieka. Zna budowę układu pokarmowego człowieka i przebieg procesu trawienia. | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi opisać przebieg procesu trawienia z uwzględnieniem poszczególnych elementów budowy układu pokarmowego. Uczestnik potrafi ocenić wpływ poszczególnych składników pokarmowych, witamin i minerałów na zdrowie człowieka. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje najczęściej występujące choroby skóry, skóry głowy i paznokci. | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi scharakteryzować najczęściej występujące choroby skóry (w tym skóry głowy) i paznokci. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wskazuje czynniki ryzyka rozwoju chorób skóry, skóry głowy i paznokci. Zna zależność między poszczególnymi jednostkami chorobowymi, ryzykiem wystąpienia zmian chorobowych na skórze i paznokciach. | Kryteria weryfikacji Uczestnik rozpoznaje czynniki ryzyka rozwoju chorób skóry (w tym skóry głowy) i paznokci. Zna zależność między poszczególnymi jednostkami chorobowymi, ryzykiem wystąpienia zmian chorobowych na skórze i paznokciach. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i rozumie zależność między określonymi wynikami badań, a zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób skóry i paznokci oraz powikłań po zabiegach kosmetologicznych i trychologicznych. | Kryteria weryfikacji Uczestnik interpretuje wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystuje tę wiedzę do oceny ryzyka wystąpienia chorób skóry i paznokci oraz do oceny ryzyka powikłań po zabiegach kosmetologicznych i trychologicznych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozumie rolę diety jako jednego z czynników zapobiegających rozwojowi chorób skóry i paznokci | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi prowadzić podstawowy wywiad żywieniowy i na jego podstawie ocenia możliwy wpływ odżywiania klienta na kondycję jego skóry i paznokci. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zna modele żywieniowe rekomendowane w określonych jednostkach chorobowych, wpływających na kondycję skóry, włosów i paznokci. | Kryteria weryfikacji Uczestnik trafnie wskazuje klientowi rekomendowane modele żywieniowe, które mogą korzystnie wpłynąć na stan skóry, włosów i paznokci klienta. Uczestnik trafnie wskazuje klientowi kierunek zmian w sposobie odżywiania (w odniesieniu do występujących u niego problemów skórnych, chorób skóry i paznokci). | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zna modele żywieniowe rekomendowane w określonych jednostkach chorobowych, wpływających na kondycję skóry, włosów i paznokci.Rozumie rolę poszczególnych witamin, minerałów i związków aktywnych w profilaktyce i terapii chorób skóry i paznokci. Trafnie wskazuje określone suplementy diety jako wsparcie do stosowanych zabiegów kosmetologicznych i trychologicznych. | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi ocenić zasadność zastosowania suplementów diety jako elementu wspierającego do zabiegów zastosowanych w gabinecie. Uczestnik potrafi, na podstawie informacji zamieszczonej na etykiecie produktu, ocenić bezpieczeństwo stosowania danego suplementu diety u klienta oraz zasadność jego wprowadzenia. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Ramowy program szkolenia
Rejestracja uczestników i otwarcie szkolenia
- Powitanie uczestników
- Przedstawienie celu szkolenia i omówienie programu
Podstawy żywienia człowieka
- Budowa układu pokarmowego i przebieg procesu trawienia.
- Rola składników pokarmowych, witamin i minerałów w kontekście zdrowia człowieka.
Choroby skóry (w tym skóry głowy) i paznokci – przyczyny, rozpoznanie i leczenie.
- Choroby skóry – przyczyny mikrobiologiczne, hormonalne, genetyczne; czynniki alergiczne i zaburzenia immunologiczne.
- Rola czynnika psychosomatycznego w patofizjologii chorób skóry.
Diagnostyka laboratoryjna w branży beauty
- Badania laboratoryjne w pracy kosmetologa i trychologa – jaka diagnostyka jest istotna z punktu widzenia specjalisty.
- Interpretacja badań laboratoryjnych – zakresy referencyjne i czynniki wpływające na wynik badania.
Dieta jako ważny element leczenia i zapobiegania chorobom skóry i paznokci
- Dieta w chorobach i pielęgnacji skóry.
- Dieta w chorobach skóry głowy.
- Dieta w chorobach zapalnych, wirusowych i autoimmunologicznych (m.in. AZS, łuszczyca).
- Dieta w zaburzeniach hormonalnych.
- Dieta w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej.
- Dieta u osób z reakcjami alergicznymi.
Suplementacja w gabinecie kosmetologa i trychologa
- Rola poszczególnych witamin, minerałów i związków aktywnych w profilaktyce i terapii chorób skóry i paznokci.
- Suplementacja celowana jako narzędzie wspierające do stosowanych zabiegów kosmetologicznych i trychologicznych.
Dyskusja i zakończenie szkolenia
- Sesja pytań i odpowiedzi
- Podsumowanie najważniejszych wniosków
Walidacja usługi
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Rejestracja uczestników i otwarcie szkolenia. Powitanie uczestników. Przedstawienie celu szkolenia i omówienie programu | Prowadzący Katarzyna Nowak | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Podstawy żywienia człowieka | Prowadzący Katarzyna Nowak | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Choroby skóry (w tym skóry głowy) i paznokci – przyczyny, rozpoznanie i leczenie | Prowadzący Katarzyna Nowak | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Diagnostyka laboratoryjna w branży beauty | Prowadzący Katarzyna Nowak | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Dieta jako ważny element leczenia i zapobiegania chorobom skóry i paznokci - cz. I | Prowadzący Katarzyna Nowak | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Dieta jako ważny element leczenia i zapobiegania chorobom skóry i paznokci - cz. II | Prowadzący Katarzyna Nowak | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Suplementacja w gabinecie kosmetologa i trychologa | Prowadzący Katarzyna Nowak | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Dyskusja i zakończenie szkolenia | Prowadzący Katarzyna Nowak | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 3 700,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 3 700,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 194,74 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 194,74 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Katarzyna Nowak
Uczestniczyła w wielu programach o tematyce prozdrowotnej organizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki. Specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń gospodarki węglowodanowej i hormonalnej, a także w dietoterapii w onkologii. Prowadzi pacjentów po zabiegach bariatrycznych oraz w okresie przygotowawczym.
Prowadzi edukację dietetyczno- diabetologiczną dla pacjentów stosujących intensywną insulinoterapię (także dla tych stosujących osobiste pompy insulinowe) oraz dla ciężarnych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Współpracuje z Laboratorium test DNA, udzielając wsparcia merytorycznego i prowadząc konsultacje indywidualne. Współzałożycielka FoodMedCentrum.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po szkoleniu każdy uczestnik otrzymuje certyfikat ukończenia szkolenia zawierający opisów efektów uczenia się oraz skrypt szkoleniowy.
Informacje dodatkowe
Usługa w swojej cenie zawiera koszty walidacji.
Przerwy nie są wliczone w czas trwania usługi rozwojowej. 1 godzina szkoleniowa = 45 minut
Usługa szkoleniowa jest zwolniona z VAT zgodnie z podstawą prawną: Stosownie do treści § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 roku w sprawie zwolnień od podatku towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień zwolnione od podatku od towarów i usług są usługi kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego, finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych, oraz świadczenie usług i dostawa towarów ściśle z tymi usługami związane