Szkolenie: ZERO WASTE - Zasada 5R w aspekcie zrównoważonego rozwoju i zielonej gospodarki.
Szkolenie: ZERO WASTE - Zasada 5R w aspekcie zrównoważonego rozwoju i zielonej gospodarki.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Zdrowie publiczne
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie jest dedykowane zarówno dla osób indywidualnych zainteresowanych tematyką ZERO WASTE jak i pracowników firm które są zaangażowane w działania na rzecz zrównoważonego rozwoju. Szkolenie jest odpowiednie dla osób które szukają możliwości zdobycia umiejętności i pogłębienia wiedzy z zakresu ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju a także jak ekologicznie zarządzać zasobami w kuchni, redukować odpady i wdrażać ekologiczne praktyki. W szkoleniu może wziąć udział każda osoba dorosła która jest zainteresowana zdobyciem wiedzy i kwalifikacji z zakresu przygotowania zdrowych posiłków przy jednoczesnym zachowaniu zasady 5R oraz ZERO WASTE
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji03-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie "ZERO WASTE - Zasada 5R w aspekcie zrównoważonego rozwoju i zielonej gospodarki" prowadzi do nabycia kwalifikacji Specjalisty ds. zielonej gospodarki w zdrowym żywieniu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje pojęcie zrównoważonego rozwoju oraz jego znaczenie w kontekście ekologicznego żywienia | Kryteria weryfikacji Uczestnik analizuje wpływ dietetyki na środowisko oraz identyfikuje ekologiczne podejście w planowaniu żywienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wskazuje zastosowanie zasady zrównoważonego rozwoju w praktykach żywieniowych i proekologicznych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Definiuje zasadę "Zero Waste" i zasadę 5R | Kryteria weryfikacji Definicja zasady "Zero Waste" oraz jak ją wdrożyć w codziennym życiu, w kontekście żywienia oraz zielonej gospodarki. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Definicja zasady 5R: refuse, reduce, reuse, recycle, rot oraz jak ją wdrożyć w proekologicznym i zdrowym życiu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady odpowiedzialnej konsumpcji i jej wpływ na środowisko | Kryteria weryfikacji Analizuje skutki konsumpcji dla środowiska naturalnego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje znaczenie świadomego wyboru produktów: lokalnych, sezonowych, certyfikowanych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasady zrównoważonego rozwoju przy podejmowaniu decyzji zakupowych, wybierając dostawców i produkty o mniejszym wpływie na środowisko | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Porównuje rodzaje diet i ocenia ich wpływ na zdrowie i środowisko | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje podstawowe rodzaje diet: tradycyjna, wegetariańska, wegańska, fleksitariańska, dieta planetarna, dieta DASH, dieta śródziemnomorska, wysokobiałkowa, eliminacyjna | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje dietę roślinną jako jeden z elementów zrównoważonego żywienia i zielonej transformacji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Ocenia koszty środowiskowe produkcji żywności w zależności od rodzaju diety. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Planuje posiłki zgodnie z zasadami zdrowego żywienia i niskiej emisyjności | Kryteria weryfikacji Planuje zakupy zgodnie z zasadami świadomej konsumpcji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Opracowuje zrównoważony jadłospis zgodny z zasadami zdrowego żywienia i ograniczenia śladu węglowego | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Stosuje zasadę "zero waste" w planowaniu posiłków | Kryteria weryfikacji Proponuje konkretne sposoby ograniczania marnowania żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Stosuje minimum dwie metody przetwarzania resztek | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje działania zapobiegające marnowaniu się produktów oraz nadmiernym odpadom surowcowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Odróżnia żywność wysoko przetworzoną od naturalnej | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje cechy pozwalające na odróżnienie produktów wysoko przetworzonych od naturalnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje wpływ przetwórstwa na środowisko (emisje, zużycie energii, odpady, opakowaniowe). | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Odczytuje etykiety produktów spożywczych i ocenia ich wartość żywieniową i ślad środowiskowy | Kryteria weryfikacji Prawidłowo interpretuje skład produktów spożywczych i rozpoznaje oznaczenia ekologiczne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wskazuje sposoby wykorzystania lokalnych i sezonowych produktów w codziennej diecie | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje sezonowość, lokalność oraz ślad węglowy w doborze produktów. Uzasadnia swój wybór w oparciu o dostępną wiedzę dotyczącą pochodzenia produktów oraz ich wpływ na środowisko | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uzasadnia rolę edukacji żywieniowej w kształtowaniu proekologicznych postaw społecznych | Kryteria weryfikacji Formułuje argumenty wskazujące wpływ edukacji żywieniowej na proekologiczne zachowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Analizuje zależności między stylem życia a zdrowiem fizycznym, psychicznym i kondycją środowiska | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje wpływ stylu życia na zdrowie człowieka i środowisko naturalne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Kształtuje techniki komunikacjiinterpersonalnej | Kryteria weryfikacji Uczestniczy w dyskusji podczas szkolenia.Rozwija techniki komunikacyjne podczas swobodnych wypowiedzi | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Docenia istotę samokształcenia się | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje korzyści wypływające z ustawicznego podnoszenia swoichkompetencji | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęAlchemia A&A Sp. z o.o.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoFundacja My Personality Skills
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Moduł 1: Fundamenty zielonego żywienia i zrównoważonego rozwoju
- Wprowadzenie do pojęcia zielonych kompetencji w kontekście diety i środowiska.
- Zasady zrównoważonej konsumpcji i produkcji żywności – wpływ globalny i lokalny.
- Rola gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ) w sektorze żywieniowym.
- Definicja i zasad: "Zero Waste" i "5R" oraz jak je wdrażać w codziennym życiu
- Znaczenie gospodarki odpadami i redukcji marnowania żywności w sektorze domowym i gastronomicznym.
Moduł 2: Zielone zdrowie – wpływ diety na człowieka i planetę
- Zasady zdrowego żywienia w kontekście wpływu na środowisko naturalne.
- Analiza roli składników odżywczych i mineralnych z perspektywy zdrowia i zrównoważenia środowiskowego.
- Porównanie rodzajów diet (wegetariańska, fleksitariańska, wegańska, planetarna, tradycyjna) i ich ślad środowiskowy.
Moduł 3: Praktyka ekologicznej kuchni – działania na rzecz planety
- Planowanie i przygotowywanie zdrowych, zbilansowanych i niskoemisyjnych posiłków.
- Zastosowanie zasady „zero waste” i 5R w kuchni: planowanie zakupów, przechowywanie, wykorzystywanie resztek.
- Rozpoznawanie i unikanie żywności wysokoprzetworzonej – wpływ na zdrowie i środowisko.
- Praktyczne warsztaty: jak czytać etykiety i wybierać produkty z niskim śladem środowiskowym.
- Wybór lokalnych i sezonowych produktów – promocja krótkich łańcuchów dostaw i wspieranie lokalnych producentów.
Moduł 4: Edukacja i zmiana społeczna
- Znaczenie edukacji żywieniowej w kształtowaniu proekologicznych i prozdrowotnych nawyków.
- Analiza wpływu diety i stylu życia na zdrowie fizyczne, psychiczne i kondycję planety.
- Dyskusja: „Mój posiłek – moje wybory – mój wpływ na świat”. Rola jednostki w kształtowaniu zielonej transformacji.
Moduł 5: Podsumowanie i walidacja szkolenia
Szkolenie kończy się walidacją oraz egzaminem w drugim dniu szkolenia.
Zdany egzamin po szkoleniu, skutkuje zdobyciem certyfikatu i potwierdza nabycie kwalifikacji.
Szkolenie prowadzone jest w godzinach dydaktycznych, w formie zajęć teoretyczno-praktycznych.
ROZDZIELNOŚĆ OSOBOWA WALIDACJI: Rozdzielność szkolenia od walidacji - rozdzielność osobowa. Osoba szkoląca nie ocenia wiedzy i umiejętności swoich kursantów w zakresie, w którym nauczała. Końcową walidację prowadzi odrębna osoba.
Program spełnia zakres Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Śląskiego:
Transformacja w kierunku Zielonego Śląska (s. 41):
poprawa trwałości produktu, możliwości jego ponownego użycia, rozbudowy i naprawy:
zwiększenie zasobooszczędności;
recykling materiałów;
regeneracja produktów;
zmniejszenia śladu węglowego, wodnego i środowiskowego;
ograniczenia jednorazowego stosowania i przeciwdziałania przedwczesnemu postarzaniu produktów;
wprowadzenie zakazu niszczenia niesprzedanych wyrobów trwałego użytku;
stosowanie modelu „produkt jako usługa” i innych modeli, w których producenci pozostają właścicielami produktów lub są
odpowiedzialni za ich działanie przez cały cykl życia produktu;
digitalizacja informacji o produkcie, w tym rozwiązań takich jak cyfrowe paszporty, znakowanie i znaki wodne, aby umożliwić
konsumentom świadome decyzje przy zakupie;
Szkolenie wpisuje się w cel szczegółowy RSI (s.105):
C4. Rozwijanie kompetencji pracowników i podmiotów regionalnego ekosystemu innowacji na rzecz inteligentnych specjalizacji,
transformacji cyfrowej i innowacyjnej przedsiębiorczości.
oraz działania (s. 106):
D.4.1. Rozwój kompetencji pracowników dla konkurencyjności gospodarki regionalnej
D.4.2. Wzmacnianie regionalnego ekosystemu innowacji
szczególnie w zakresie zwiększania świadomości, wrażliwości na kwestie ekologiczne, rozwijania kompetencji i dalej kwalifikacji Eko
Edukatora, aby założenia strategii regionalnej mogły być skutecznie realizowane, a rozwiązania wdrażane.
Szkolenie spełnia wymagania Programu Rozwoju Technologii Województwa Śląskiego na lata 2019-2030 (PRT) , w jego trakcie są
omawiane następujące zagadnienia:
3.3.1 Technologie zapobiegania powstawaniu odpadów (GOZ)
3.3.2 Technologie odzysku i recyklingu
3.3.5 Technologie segregacji odpadów
3.5.1 Technologie ograniczania emisji zanieczyszczeń
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Moduł 1: Fundamenty zielonego żywienia i zrównoważonego rozwoju | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Moduł 2: Zielone zdrowie - wpływ diety na człowieka i planetę | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Moduł 3: Praktyka ekologicznej kuchni - działania na rzecz planety | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Moduł 3: Praktyka ekologicznej kuchni - działania na rzecz planety | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Moduł 3: Praktyka ekologicznej kuchni - działania na rzecz planety | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Moduł 4: Edukacja i zmiana społeczna | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Moduł 5 Podsumowanie | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Stanisławski | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Egzamin/certyfikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 312,50 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 312,50 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 50,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 50,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 203,75 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 203,75 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Dominik Stanisławski
Od 2023 roku prowadzę szkolenia z zakresu dietetyki oraz opieki nad osobami starszymi, dbając o ich wysoką jakość i zgodność ze standardami edukacyjnymi. Moje doświadczenie obejmuje zarówno pracę z grupami zawodowymi, jak i z osobami starszymi w klubach seniora w Tychach i Katowicach, gdzie od 2022 roku realizuję regularne zajęcia edukacyjne i aktywizujące. Dzięki temu mam bezpośredni kontakt z potrzebami seniorów i potrafię dostosować metody pracy do ich możliwości i oczekiwań.
Równolegle, od 2021 roku prowadzę zajęcia dydaktyczne na uczelni WSTH w Podkowie Leśnej, gdzie wspieram studentów w zdobywaniu wiedzy i umiejętności niezbędnych w pracy z drugim człowiekiem. W moim nauczaniu kładę nacisk na praktyczne zastosowanie wiedzy, interaktywność i indywidualne podejście do uczestników.
W pracy trenerskiej łączę wiedzę z zakresu dietetyki, psychodietetyki i pedagogiki z doświadczeniem praktycznym, co pozwala mi tworzyć inspirujące i wartościowe szkolenia. Moją misją jest wspieranie uczestników w rozwijaniu kompetencji, które realnie przełożą się na poprawę jakości życia i pracy – zarówno w wymiarze zawodowym, jak i osobistym.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Na szkoleniu będzie wykorzystywana prezentacja.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
1 godzina szkolenia, to godzina dydaktyczna.
Przerwy nie wliczają się w czas usługi.
Zwolnienie z VAT na podstawie § 3 ust. 1 pkt 14 rozporządzenia Ministra Finansów z 20 grudnia 2-13 r. (Dz. U. 2018 poz. 701)
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi