Dietetyka - studia podyplomowe
Dietetyka - studia podyplomowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Identyfikatory projektówKierunek - Rozwój
- Grupa docelowa usługi
Studia podyplomowe skierowane są do kandydatów z wykształceniem wyższym, do osób posiadających dyplomy ukończenia szkół o profilach medycznych, biochemicznych, prozdrowotnych, oraz dla każdej osoby, która interesuje się zdrowym odżywianiem i chce poszerzyć swoją wiedzę w temacie żywienia człowieka.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji12-10-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (zdalna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi231
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Cel StudiówStudia podyplomowe z zakresu Dietetyki potwierdzają przygotowanie o skutecznego prowadzenia poradnictwa żywieniowego, stosowania dietoterapii, bilansowania diet, profilaktyki prozdrowotnej w aspekcie zdrowego żywienia, promocji zdrowia w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych oraz żywienia klinicznego.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się planuje i realizuje działania z zakresu dietetyki, z uwzględnieniem obowiązujących norm oraz dostępnych warunków | Kryteria weryfikacji stosuje zasady zdrowego żywienia i stylu życia dla dzieci i młodzieży | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się planuje dietę dla dzieci | Kryteria weryfikacji precyzuje produkty do rozszerzania diety u małych dzieci | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się planuje pomocy terapeutyczną z wykorzystaniem różnorodnych metod | Kryteria weryfikacji charakteryzuje metody terapeutyczne, które usprawniają motorykę ustną w przyjmowaniu pokarmów | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się identyfikuje problemy pacjentów, klientów i grup społecznych | Kryteria weryfikacji rozróżnia procesy patomechanizmów zaburzeń wybranych układów regulacyjnych występujących w organizmie człowieka | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Analizuje przepisy żywieniowe odpowiednio do potrzeb | Kryteria weryfikacji stosuje polskie i europejskie ustawodawstwo żywieniowe, a także ich zastosowanie praktyczne w działalności zawodowej dietetyka | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się projektuje jadłospisy żywieniu zbiorowym | Kryteria weryfikacji rozróżnia zasady planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego oraz potrafi je wdrożyć w ośrodkach zbiorowego żywienia (szpitale, domy pomocy społecznej, przedszkola, itp.) | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Cel Studiów
Studia podyplomowe z zakresu Dietetyki potwierdzają przygotowanie o skutecznego prowadzenia poradnictwa żywieniowego, stosowania dietoterapii, bilansowania diet, profilaktyki prozdrowotnej w aspekcie zdrowego żywienia, promocji zdrowia w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych oraz żywienia klinicznego.
Program kształcenia na kierunku Dietetyka:
PODSTAWY ŻYWIENIA Z ANATOMIĄ I FIZJOLOGIĄ
Anatomia układu pokarmowego; Fizjologia żywienia; Makroskładniki i mikroskładniki – rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła; Witaminy - rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła; Podstawowe zalecenia dietetyczne; Cukier, zamienniki cukru, czytanie etykiet; Smażenie i cholesterol; Błonnik pokarmowy; Bilans energetyczny; Bilansowanie posiłków; Aktywność fizyczna; Efekt jo-jo; Zespół metaboliczny; Skuteczne odchudzanie i najczęstsze błędy w odchudzaniu; Przegląd diet; Mity dietetyczne; E-dodatki do żywności, woda (zapotrzebowanie, mineralizacja), przeciwutleniacze; Ryby, mięso zwierząt hodowlanych i strączki; Dieta Polaków
DIETETYKA KLINICZNA
Podstawy dietetyki klinicznej i bilansowanie diet; Cukrzyca i IO; Tarczyca, PCOS; Anemia; Dna moczanowa, hiperurykemia, kamica układu moczowego; Refluks, wrzody, zapalenie żołądka; Nieswoiste choroby zapalne jelit, IBS; Zapalenie wątroby, marskość, stłuszczenie; Zapalenie trzustki; Alergie pokarmowe; Nadciśnienie tętnicze; Choroby układu sercowo-naczyniowego; Przewlekła choroba nerek; Otyłość, w tym czynniki genetyczne
DIETETYKA PRENATALNA I PEDIATRYCZNA
Żywienie kobiet w ciąży i matek karmiących; Żywienie dzieci; Programowanie metaboliczne
DIETETYKA SPORTOWA
Podstawy żywienia sportowców i osób aktywnych
DIETETKA GERIATRYCZNA
Żywienie osób starszych
PORADNICTWO DIETETYCZNE
Edukacja żywieniowa; Poradnictwo indywidualne; Żywienie zbiorowe
FARMAKOLOGIA
Leki i suplementy w dietetyce
PSYCHOLOGIA DZIECIĘCA
Podstawy psychologii dziecięcej; Nawiązywanie i budowanie relacji terapeutycznej
PODSTAWY PSYCHOLOGII
Podstawy psychologii; Psychologia emocji i motywacji; Psychologia osobowości; Psychologia zmiany; Dialog motywujący; Interwencje psychologiczne; Wyznaczanie celów; Psychologia jedzenia
TECHNIKI RELAKSACYJNE I MINDFULNESS
Techniki oddechowe; Podstawy medytacji; Podstawy mindfulness
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Praca z ciałem; Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie psychiczne; Motywowanie do aktywności fizycznej
Studia podyplomowe trwają dwa semestry
Ilość uzyskanych w trakcie studiów punktów ECTS = 32
Dokument potwierdzający ukończenie - Świadectwo studiów podyplomowych
Liczba godzin kontraktowych usługi jw. 231. W ilości godzin nie wlicza się przerw.
Studia podyplomowe z zakresu Dietetyka realizowane są w formie 100% online na Platformie Zdalnego Nauczania (Polski Uniwersytet Wirtualny) Zajęcia prowadzone są w formie asynchronicznej, niewymagającej jednoczesnej obecności wszystkich studentów — forum dyskusyjne, wewnętrzna poczta elektroniczna, obszary prac grupowych, przesyłanie folderów oraz Synchroniczna w ustalonych z uczestnikami godzinach — webinar, czat.
Formy zajęć to wykłady, ćwiczenia, konwersatoria , warsztat.
Obrony pracy dyplomowej odbywają się jedynie w formie stacjonarnej w siedzibie AHE w Łodzi.
Walidacja polega na nadzorze , weryfikacji uczenia się w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji poprzez obligatoryjny, komisyjny egzamin dyplomowy zdawany przed 3-osobową Komisją.Ponadto weryfikowane są szczegółowe efekty uczenia się wskazane w opisie. Osoba powołana do przeprowadzenia walidacji nie będzie związana z procesem kształcenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 900,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 900,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 21,21 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 21,21 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Marzena Pałasz-Radziemska
Natalia Koperska
Lena Jagiełło
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dostępne na platformie zdalnego nauczania oraz przekazywane podczas zajęć w różnorodnej postaci w zależności od przedmiotu oraz dydaktyka. Mogę być to między innymi Pliki różnego rodzaju dokumentów, opracowań, materiałów w dowolnym formacie, linki do materiałów internetowych dydaktycznych, opracowania własne w postaci plików udostępnionych na stronie przedmiotów i inne. Możliwe jest również wskazanie opracowań będących w zbiorach biblioteki AHE tzw. E-zbiory- zasoby elektroniczne, z oferty bazy ebooków polskich jak i zagranicznych , z literaturą naukową z całego świata.
Warunki uczestnictwa
Wymagane dokumenty
- podpisana kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych
- podpisanie umowy
- podpisanie oświadczenie
Informacje dodatkowe
https://www.ckp-lodz.pl/dietetyka-0
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Do uczestniczenia w zajęciach online:
- Niezbędnym warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest dostęp do sprzętu komputerowego, podłączenie do Internetu, dostępem do kamery i mikrofonu.
- Zajęcia e-learningowe odbywają się na platformie zdalnego nauczania oferowanego przez uczelnie (clickmeeting)
- Połączenie jest również możliwez telefonu po wcześniejszym zainstalowaniu aplikacji clickmeeting.
- link umożliwiający uczestnictwo w webinarach będzie udostępniany przed zajęciami wraz ze wskazaniem czasu trwania zajęć Wymagania, które muszą zostać spełnione:
Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany czterordzeniowy); 2GB pamięci RAM (zalecane 4GB lub więcej);
System operacyjny taki jak Windows8 (zalecany Windows11), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.
Wymagane jest korzystanie z Google Chrome,Mozilla Firefox, Safari,Edge (Chromium), Yandexlub Opera.auczania oraz przekazywane podczas zajęć