Szkolenie: „Naturoterapia i zdrowie w duchu zero waste — zielone kompetencje dla osób dojrzałych”
Szkolenie: „Naturoterapia i zdrowie w duchu zero waste — zielone kompetencje dla osób dojrzałych”
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób w każdym wieku, które interesują się naturalnymi metodami dbania o zdrowie zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i ideą zero waste. Program łączy podejście holistyczne inspirowane naukami św. Hildegardy z praktycznymi warsztatami z zakresu zielarstwa, aromaterapii, technik relaksacyjnych oraz zdrowego żywienia. Uczestnicy zdobędą zielone kompetencje przydatne w życiu codziennym i pracy w sektorze zielonej gospodarki – np. w profilaktyce zdrowia, edukacji ekologicznej, sklepach zielarskich, rekreacji czy usługach opiekuńczych. Szczególny nacisk położono na świadome korzystanie z lokalnych zasobów, minimalizowanie odpadów i tworzenie ekologicznych rozwiązań wspierających dobrostan osobisty i środowiskowy.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji01-07-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie rozwija zielone umiejętności wspierające zdrowie, dobrostan i ochronę środowiska w duchu zero waste. Uczestnicy uczą się naturalnych, zasobooszczędnych metod dbania o zdrowie (np. aromaterapia, zioła, dieta św. Hildegardy) zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju. Zdobyte kompetencje mogą być wykorzystywane w życiu codziennym oraz w zielonych sektorach, m.in. edukacji i opiece środowiskowej.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady zdrowego i zrównoważonego stylu życia według Św. Hildegardy z Bingen w kontekście zielonej gospodarki i filozofii zero waste. | Kryteria weryfikacji Wskazuje powiązania między zdrowiem, stylem życia a ograniczaniem odpadów, emisji i wykorzystania zasobów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Opisuje znaczenie umiaru, rytmu natury i prostoty jako elementów proekologicznej profilaktyki. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Rozpoznaje zioła wspierające zdrowie i ocenia je pod kątem ich ekologicznego pochodzenia, wpływu na środowisko i możliwości zastosowania w zielonych sektorach. | Kryteria weryfikacji Identyfikuje zioła uprawiane lub pozyskiwane w sposób zrównoważony oraz opisuje ich zastosowanie w naturalnym wspieraniu zdrowia i leczeniu. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dobiera zioła i surowce zielarskie do indywidualnych potrzeb Przygotowuje proste produkty zielarskie i aromaterapeutyczne zgodnie z zasadami zero waste. | Kryteria weryfikacji Opisuje proces wytwarzania bez użycia chemii, z poszanowaniem zasobów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wskazuje rozwiązania ograniczające odpady (np. wielorazowe opakowania, kompostowanie resztek). | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje sposoby przygotowania podstawowych produktów zielarskich (napary, mieszanki, inhalacje) z uwzględnieniem ekologii. | Kryteria weryfikacji Opisuje sposób przygotowania produktów w sposób zasobooszczędny, bezpieczny dla zdrowia i środowiska. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje olejków (syntetyczne, eteryczne, naturalne) oraz przygotowuje ekologiczne mieszanki aromaterapeutyczne. | Kryteria weryfikacji Dobiera olejki eteryczne o potwierdzonym ekologicznym pochodzeniu i wykorzystuje je zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Efekty uczenia się Rozróżnia i wykonuje techniki oddechowe oraz relaksacyjne wspierające zdrowie i promujące równowagę ekologiczną. | Kryteria weryfikacji Opisuje i demonstruje wpływ technik oddechowych na dobrostan i środowisko (bez potrzeby stosowania urządzeń/suplementów). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Wyjaśnia znaczenie tych technik jako alternatywy dla konsumpcyjnych form odpoczynku. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Stosuje zasady zrównoważonego odżywiania w praktyce. | Kryteria weryfikacji Komponuje jadłospisy z produktów lokalnych i sezonowych, zgodnie z dietą Św. Hildegardy. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Minimalizuje marnowanie żywności poprzez planowanie posiłków i wykorzystywanie resztek. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Stosuje proekologiczne praktyki kulinarne z wykorzystaniem naturalnych produktów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Przygotowuje posiłki zgodnie z zasadą „zero waste”, wykorzystując całość produktu i ograniczając odpady. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Prezentuje postawę proekologiczną i współodpowiedzialną społecznie. | Kryteria weryfikacji Opisuje i argumentuje własne wybory w zakresie żywienia, zakupów, stylu życia "zero waste" pod kątem zasobooszczędności i ekologii. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Efekty uczenia się Docenia istotę samokształcenia się. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje korzyści płynące z ciągłego podnoszenia swoich kompetencji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
„Naturoterapia i zdrowie w duchu zero waste — zielone kompetencje dla osób dojrzałych”
Termin: 02.07.2025 – 03.07.2025(2 dni szkoleniowe po 8 godzin dydaktycznych)
Program szkolenia:
Moduł 1: Zdrowie i dobrostan w zgodzie z naturą – filozofia Św. Hildegardy jako fundament zielonych kompetencji
- „Złote reguły życia” jako podstawa zasobooszczędnego, świadomego i niskoemisyjnego stylu życia: umiar, rytm natury, prostota.
- Holistyczne podejście do zdrowia sprzyjające redukcji zużycia farmaceutyków i ograniczeniu obciążeń systemu opieki zdrowotnej, co wpływa na zmniejszenie śladu środowiskowego.
- Równowaga psychiczna jako profilaktyka przeciążenia i nadmiernej konsumpcji zasobów oraz technologii.
- Zielone umiejętności: promowanie psychicznej równowagi jako formy niskoemisyjnej regeneracji, ograniczenie nadmiernej konsumpcji oraz użycia zasobochłonnych dóbr i technologii.
Moduł 2: Zielarstwo i aromaterapia w praktyce – zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych
- Fitoterapia w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym: ponowne wykorzystywanie roślinnych zasobów (np. kompostowanie resztek) i ograniczenie przetwarzania przemysłowego.
- Wybór ziół z lokalnych, ekologicznych upraw, co minimalizuje emisje transportowe i wspiera rozwój lokalnej, cyrkularnej gospodarki.
- Zbieranie i przechowywanie roślin w sposób chroniący bioróżnorodność.
- Praktyczne warsztaty: wytwarzanie olejków i mieszanek w duchu zero waste (opakowania wielokrotnego użytku, etykiety z materiałów recyklingowych).
- Spacer botaniczny z omówieniem wpływu zbioru na ekosystem.
- Zielone umiejętności: planowanie produkcji i użytkowania naturalnych środków zdrowotnych w zgodzie z zasadami gospodarki cyrkularnej, redukcja chemii i odpadów.
Moduł 3: Zielona dieta – zasobooszczędne, zdrowe i zero waste odżywianie w duchu Św. Hildegardy
- Dieta oparta na lokalnych, sezonowych i niskoprzetworzonych produktach, jako sposób na zmniejszenie śladu węglowego i wspieranie zdrowia.
- Produkty takie jak orkisz, warzywa strączkowe i zioła – niskoemisyjne i korzystne dla środowiska.
- Praktyki zero waste w kuchni: minimalizacja odpadów żywnościowych poprzez porcjowanie, pełne wykorzystanie składników i kompostowanie resztek.
- Redukcja opakowań jednorazowych i promowanie używania opakowań wielokrotnego użytku.
- Zielone umiejętności: bilansowanie posiłków i przetwórstwo w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym (fermentacja, kompostowanie), wspieranie lokalnych dostawców oraz eliminacja marnotrawstwa i odpadów opakowaniowych.
Moduł 4: Techniki oddechowe i relaksacyjne – regeneracja przy minimalnym wpływie na środowisko
- Naturalne i niefarmakologiczne metody relaksacji jako efektywne, niskoemisyjne formy regeneracji zdrowia.
- Ćwiczenia wzmacniające układ nerwowy i odpornościowy bez użycia energii elektrycznej i technologii.
- Zachęcanie do aktywnego wypoczynku w naturze: las, park, woda, cisza jako zasoby dostępne bezkosztowo dla środowiska.
- Zielone umiejętności: rozwijanie prozdrowotnych praktyk minimalizujących zużycie energii, sprzętu i leków; naturalne zarządzanie stresem i regeneracja.
Moduł 5: Zielona kuchnia w praktyce – warsztaty kulinarne w duchu zero waste i gospodarki o obiegu zamkniętym
- Planowanie posiłków z zastosowaniem zasad zero waste i niskiej emisyjności, w tym wykorzystanie resztek do nowych potraw (np. buliony, fermentowane produkty).
- Wspólne gotowanie z analizą cyklu życia składników – od pola do stołu i z powrotem (kompostowanie odpadów organicznych).
- Zielone umiejętności: praktyczne stosowanie zasad gospodarki cyrkularnej w kuchni, promowanie samodzielności żywieniowej i minimalizacji odpadów oraz opakowań jednorazowych.
Podsumowanie
Test
Uczestnicy w trakcie każdego dnia szkoleniowego trwającego więcej niż 4 godziny mają prawo do co najmniej 1 przerwy, trwającej co najmniej 15 minut. Przerwy wliczają się w czas trwania usługi. Przerwy ustalane będą z uczestnikami.
Po zakończeniu udziału w usłudze rozwojowej, uczestnik otrzymuje odpowiednie zaświadczenie o jej ukończeniu.
Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej oraz zaliczenie zajęć w formie testu.
Warunki organizacyjne: W celu osiągnięcia maksymalizacji efektów szkolenia, grupa uczestników powinna wynosić minimum 5 osób. Realizacja zadań i ćwiczeń będzie przeprowadzona w taki sposób, aby stopniowo narastał ich stopień trudności, ale ich realizacja była w zasięgu możliwości uczestników. Szkolenie przewiduje pracę całej grupy, jak również w podziale na grupy.Prowadzone w ramach szkolenia zajęcia będą realizowane metodami interaktywnymi i aktywizującymi, rozumianymi jako metody umożliwiające uczenie się w oparciu o doświadczenie i pozwalające uczestnikom na ćwiczenie umiejętności.
1 godzina szkolenia to godzina dydaktyczna czyli 45 minut. Zajęcia teoretyczne 8h , zajęcia praktyczne 8h w tym podsumowanie i walidacja.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Moduł 1: Zdrowie i dobrostan w zgodzie z naturą – filozofia Św. Hildegardy jako fundament zielonych kompetencji | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 02-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 przerwa kawowa | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 02-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Moduł 2: Zielarstwo i aromaterapia w praktyce – zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 02-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 przerwa obiadowa | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 02-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Moduł 2: Zielarstwo i Aromaterapia w praktyce | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 02-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Moduł 3: Zielona dieta – zasobooszczędne, zdrowe i zero waste odżywianie w duchu Św. Hildegardy | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 03-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 przerwa kawowa | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 03-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Moduł 4: Techniki oddechowe i relaksacyjne – regeneracja przy minimalnym wpływie na środowisko | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 03-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Moduł 5: Zielona kuchnia w praktyce – warsztaty kulinarne w duchu zero waste i gospodarki o obiegu zamkniętym | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 03-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 przerwa obiadowa | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 03-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Moduł 5: Zielona kuchnia w praktyce – warsztaty kulinarne w duchu zero waste i gospodarki o obiegu zamkniętym | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 03-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 podsumowanie | Prowadzący Aleksandra Stasiak | Data realizacji zajęć 03-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 03-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto312,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto312,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Aleksandra Stasiak
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnikom zostaną przekazane materiały dydaktyczne w postaci prezentacji PowerPoint wysłanej na adres mailowy, notes+ długopis, ankiety oraz testy.
Materiały zgodne ze standardem WCAG 2.1
Warunki uczestnictwa
Osoby pełnoletnie zamieszkałe i pracujące na terenie całej Polski
Informacje dodatkowe
Zwolnienie z VAT na podstawie § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (tekst jednolity Dz.U. z 2020r., poz. 1983)
Organizator zapewnia dostępność osobom ze szczególnymi potrzebami podczas realizacji usług rozwojowych zgodnie z Ustawą z dnia 19 lipca 2019 r. o zapewnianiu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami (Dz.U. 2022 poz. 2240) oraz „Standardami dostępności dla polityki spójności 2021-2027”.
W przypadku potrzeby zapewnienia specjalnych udogodnień prosimy o kontakt pod numerem 730 599 000 lub mailem na
rafal.woskowicz@gmail.com przed zapisem na usługę!
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi