Serwis napojów mieszanych i alkoholi BARMAN BLENDER - szkolenie kończące się egzaminem
Serwis napojów mieszanych i alkoholi BARMAN BLENDER - szkolenie kończące się egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do osób pracujących lub chcących pracować gastronomii lub hotelarstwie; nauczycieli przedmiotów zawodowych w szkołach gastronomicznych, osób chcą uzyskać nową kwalifikację lub przekwalifikować się; absolwentów i uczniów szkół zawodowych z obszaru hotelarstwa i gastronomii a także dla wszystkich osób zainteresowanych tematyką szkolenia.
Szkolenie odpowiednie jest dla osób na każdym poziomie zaawansowania. Skierowane jest zarówno do osób posiadających doświadczenie w pracy w punktach gastronomicznych jak i osób bez doświadczenia zawodowego w przedmiocie szkolenia zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kwalifikacje w tym zakresie.
W szkoleniu mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji21-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi44
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Serwis napojów mieszanych i alkoholi - szkolenie kończące się egzaminem” potwierdza przygotowanie do samodzielnego tworzenia napojów mieszanych (alkoholowych i bezalkoholowych) według gotowych oraz autorskich receptur, serwowania drobnych przekąsek z dostępnych produktów, a także do profesjonalnej obsługi gości.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków | Kryteria weryfikacji a. charakteryzuje i rozróżnia typy mocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne)b. charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące) c. charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny) d. charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy) e. omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycerujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole | Kryteria weryfikacji a. wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych (np. shakerowania)b. omawia i dobiera szkło do typu napoju c. omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju d. podaje receptury wskazanych mieszanych napojów alkoholowych według klasyfikacji IBA - official cocktails (klasyfikacja Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów) (Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary); przygotowuje do podania i podaje alkohole (jeden z listy: wódka czysta, whisky/whiskey, brandy, piwo) e. przygotowuje mieszany napój alkoholowy (jeden z listy: Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary) f. przygotowuje autorski mieszany napój alkoholowy według podanych preferencji gościa (moc, typ alkoholu, słodycz, kwasowość, gorycz) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe (soft drinks) | Kryteria weryfikacji a. omawia techniki przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych (np. blenderowanie)b. omawia trendy w przygotowaniu mieszanych napojów bezalkoholowych (bezalkoholowe wersje klasycznych drinków, smoothie, fit drinks) c. podaje receptury wskazanych mieszanych napojów bezalkoholowych (Mojito Virgin, Pina Colada Virgin, Tequila Sunrise Virgin) d. przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa (np. smoothie) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Omawia rodzaje drobnych przekąsek | Kryteria weryfikacji a. wymienia i charakteryzuje rodzaje drobnych przekąsek stosowanych w barzeb. podaje propozycje przekąsek, które można przygotować w barze | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje drobne przekąski | Kryteria weryfikacji a. przygotowuje przykładową zimną przekąskę z dbałością o estetykę serwowania, np. tartinki, koreczki, roladkib. serwuje wybrane przekąski w barze | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady obsługi gości | Kryteria weryfikacji a. omawia zasadę gościnności w pracy barmanab. omawia zasady etyki w pracy barmana (np. dyskrecja, cierpliwość, uczciwość, uprzejmość) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad obsługi gości | Kryteria weryfikacji a. zadaje pytania służące identyfikacji potrzeb gościab. zadaje pytania służące zebraniu opinii na temat przygotowanego napoju mieszanego c. prezentuje przygotowany napój, omawiając użyte składniki, ich pochodzenie oraz sposób wykorzystania d. omawia sposoby dbania o dobre relacje z gośćmi (np. zwroty grzecznościowe, sposoby rozładowania stresu, anegdoty) e. omawia przykładowe trudne i nietypowe sytuacje w pracy barmana i podaje propozycje rozwiązań f. omawia prawne uwarunkowania serwowania alkoholu gościom | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeSerwis napojów mieszanych i alkoholi
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCentrum Szkolenia Barmanów
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoCentrum Szkolenia Barmanów
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Moduł I
- Przedstawienie sylwetki barmana.
- Sztuka prowadzenia baru.
- Prezentacja szkła i sprzętu barowego.
- Poznawanie technik mieszania.
- Ergonomia pracy za barem niezbędne wyposażenie, podstawowe urządzenia i akcesoria barmańskie.
- Profesjonalna obsługa gości Towaroznawstwo – Likiery.
- Grupa Short – Teczówki, następnie Cocktaile.
Moduł II
- Grupa Soft techniki wykorzystane w tej grupie.
- Grupa Soft przedstawiciele: Milk Shake, Ice Tea, Ice Coffe, Virgines, Lem
- Towaroznawstwo Rumu, Tequile podział na gatunki i historia powstania.
- Grupa Long ogólna charakterystyka i zastosowanie.
- Collins, Rickey, Mojito, Egg Nogg, Tequila Sunrise.
Moduł III
- Produkcja i podział Whisky- Whiskey a zastosowanie w barze.
- Charakterystyka wódek czystych i gatunkowych Giny.
- Grupa Divers drinki dziwne i nie typowe.
Czas trwania kursu: 44 godzin lekcyjnych. Jedna godzina lekcyjna jest rozumiana jako 45 minut.
Czas realizacji usługi podawany jest w godzinach dydaktycznych, przerwy nie są wliczane do czasu trwania kuru.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 660,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 660,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 151,36 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 151,36 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 260,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 260,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 990,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 990,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Jerzy Czapla
1992r. Disco Royys Royys w Tarnowskich Górach barman
1993r. Pub Boss w Tarnowskich Górach barman
1994r Restauracja Kalifornia w Tarnowskich Górach barman
1995r. Dinner Club senat w Zabrzu barman
1996r. Spencer Pub Katowice barman
1997r. Cocktail Bar Ranger Tarnowskie Góry (od tego klubu rozpoczęła się moja kariera managera i za razem barmana)
1998 – 2000 hotel Ambasador Zabrze
2000-2002 Restauracja Prohibicja Częstochowa (właściciel Marek Konrad)
2002-2004r. Restauracja Prohibicja Hotelu Marina Diana Białobrzegi nad zalewem Zegrzyńskim (właściciel Marek Konrad)
2005-2006. Hotel 500 Zegrze nad zalewem Zegrzyńskim
2006-2009 Stanowisko koordynatora i szkoleniowca herbaty w Gourmed Foods
2009-2012 praca, jako trener projekt unijny „Barman Lubelszczyzny”
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzyma komplet materiałów szkoleniowych.
Warunki uczestnictwa
Warunki uczestnictwa
W przypadku szkoleń dofinansowanych z funduszy europejskich warunkiem uczestnictwa jest zarejestrowanie się i założenie konta w Bazie Usług Rozwojowych, zapisanie się na szkolenie za pośrednictwem Bazy oraz spełnienie wszystkich warunków określonych przez Operatora który udziela dofinansowania.W przypadku dofinansowania poniżej 70% do ceny szkolenia należy doliczyć 23% VAT.
Informacje dodatkowe
Absolwent szkolenia otrzymuje zaświadczenie ukończenia szkolenia zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 6 października 2023 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. poz. 2175).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi