Pączki, Cronuty i Churossy – Szkolenie
Pączki, Cronuty i Churossy – Szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji27-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usług Szkoleniowo-Rozwojowych SUS 3.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego wykonywania tradycyjnych i nowoczesnych wyrobów cukierniczych: pączków, cronutów i churros. Uczestnik poznaje technologię przygotowania ciasta półfrancuskiego, różnorodnych konfitur i ganache, a także techniki wykańczania i dekoracji przy użyciu lukru i plastycznej masy czekoladowejEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje technologię przygotowania ciasta półfrancuskiego i wyrobów smażonych. | Kryteria weryfikacji Opisuje różnice między pączkiem, cronutem i churrosem. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wyjaśnia zasady przygotowania konfitur i ganache. | Kryteria weryfikacji Omawia proces tworzenia nadzień owocowych i czekoladowych. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Przygotowuje pączki, cronuty i churros wraz z nadzieniami. | Kryteria weryfikacji Prezentuje poprawnie wykonane wyroby o właściwej strukturze. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Stosuje różne techniki dekoracji i wykańczania deserów. | Kryteria weryfikacji Wykonuje estetyczne produkty z użyciem lukru i masy czekoladowej. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Organizuje swoją pracę w procesie wieloetapowym. | Kryteria weryfikacji Planuje przygotowanie ciasta, nadzień i dekoracji. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Współpracuje w trakcie warsztatów. | Kryteria weryfikacji Dzieli się doświadczeniem i wspiera innych uczestników. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego wykonywania tradycyjnych i nowoczesnych wyrobów cukierniczych: pączków, cronutów i churros. Uczestnik poznaje technologię przygotowania ciasta półfrancuskiego, różnorodnych konfitur i ganache, a także techniki wykańczania i dekoracji przy użyciu lukru i plastycznej masy czekoladowej
Grupa docelowa szkolenia:
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
PROGRAM:
Moduł 1. Wprowadzenie do wyrobów smażonych i półfrancuskich
- Pączki – tradycja i nowoczesne podejście.
- Cronut – charakterystyka i technika przygotowania ciasta półfrancuskiego.
- Churros – receptura bazowa, smażenie, podanie z sosem czekoladowym.
Moduł 2. Konfitury jako nadzienia
- Konfitura pomarańczowa.
- Konfitura marakuja.
- Konfitura malinowa.
- Konfitura truskawkowa.
Moduł 3. Ganache i kremy
- Ganache cytrynowy.
- Ganache czekoladowy.
- Ganache pistacjowy.
- Ganache karmelowy.
Moduł 4. Techniki wykończenia i dekoracji
- Lukier – przygotowanie i zastosowania.
- Plastyczna masa czekoladowa – dekoracja pączków, cronutów i churros.
- Łączenie smaków i estetyczna prezentacja deserów.
Moduł 5. Prezentacja i podsumowanie
- Degustacja i analiza produktów.
- Omówienie najczęstszych problemów i ich rozwiązań.
- Wręczenie certyfikatów.
Walidacja
----
Po zrealizowanym szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat o ukończeniu usługi.
Warunkiem uzyskania certyfikatu jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut
Szkolenie zawiera 3h teorii i 9h praktyki (jw.)
Fakt uczestnictwa w każdym dniu usługi rozwojowej musi zostać potwierdzony przez uczestnika własnoręcznym podpisem złożonym na udostępnionej przez organizatora liście obecności
Walidacja wlicza się w czas trwania usługi
Trener dostosowuje przerwy do potrzeb uczestników (max. 10 min.) i odpowiednio wydłuża zajęcia. Przerwy nie są wpisane w harmonogram szkolenia i nie stanowią kosztów kwalifikowalnych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 6 Pączki, cronuty, churros – receptury bazowe | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 28-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 6 Pomarańcza, marakuja, malina, truskawka | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 28-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 6 Cytryna, czekolada, pistacja, karmel | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 28-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 6 Lukier, plastyczna masa czekoladowa | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 28-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 6 Prezentacja, degustacja, certyfikaty | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 28-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 6 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 476,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 123,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 100,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Igor Zaryitskyi
Od ponad dekady bierze udział w prestiżowych konkursach międzynarodowych, zdobywając podium m.in. w Mondial des Arts Sucres (Paryż, 2010), World Chocolate Masters preselection (Stambuł, 2013) oraz tytuł Mistrza Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Chef (Lwów, 2015). Jego osiągnięcia wieńczy reprezentowanie Polski w finale World Chocolate Masters 2022, gdzie zaprezentował swoje unikatowe spojrzenie na cukiernictwo artystyczne.
Na szkoleniach łączy wysoką wiedzę techniczną, bogate doświadczenie praktyczne oraz nieprzeciętny zmysł artystyczny, inspirując uczestników do twórczego podejścia w pracy cukierniczej.
W ostatnich 5 latach rozwijał intensywnie swoją działalność szkoleniową i konkursową na arenie międzynarodowej, stając się rozpoznawalnym ekspertem w dziedzinie czekolady i nowoczesnych technik cukierniczych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrytp szkoleniowy
Informacje dodatkowe
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.