Świąteczne Artystyczne Torty – Szkolenie
Świąteczne Artystyczne Torty – Szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji14-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi21
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usług Szkoleniowo-Rozwojowych SUS 3.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego wykonania tortów artystycznych z wykorzystaniem nowoczesnych technik dekoracyjnych. Uczestnik poznaje zasady przygotowania stabilnych biszkoptów i kremów, uczy się montażu i stabilizacji tortów oraz dekoracji z wykorzystaniem kremu maślanego, masy cukrowej, papieru ryżowego, opłatka cukrowego i technik wykończenia typu zamsz i ostre kanty.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje rodzaje kremów, mas cukrowych i technik dekoracyjnych tortów artystycznych | Kryteria weryfikacji Opisuje różnice między kremem maślanym, masą cukrową, papierem waflowym i ryżowym. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wyjaśnia zasady stabilizacji tortów piętrowych. | Kryteria weryfikacji Omawia sposoby utrzymania konstrukcji i proporcji tortów. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wykonuje i dekoruje tort artystyczny z wykorzystaniem różnych technik. | Kryteria weryfikacji Prezentuje gotowy tort o odpowiedniej estetyce i stabilności. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Stosuje techniki wykończeniowe i dekoracyjne. | Kryteria weryfikacji Pokrywa tort kremem maślanym, masą cukrową i dekoruje papierem ryżowym/waflowym. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Organizuje własną pracę podczas wieloetapowych projektów cukierniczych. | Kryteria weryfikacji Planuje kolejność działań i zachowuje porządek pracy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Współpracuje podczas części praktycznej szkolenia. | Kryteria weryfikacji Dzieli się doświadczeniem i wspiera innych uczestników. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego wykonania tortów artystycznych z wykorzystaniem nowoczesnych technik dekoracyjnych. Uczestnik poznaje zasady przygotowania stabilnych biszkoptów i kremów, uczy się montażu i stabilizacji tortów oraz dekoracji z wykorzystaniem kremu maślanego, masy cukrowej, papieru ryżowego, opłatka cukrowego i technik wykończenia typu zamsz i ostre kanty.
Grupa docelowa szkolenia:
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
PROGRAM:
Moduł 1. Wprowadzenie do tortów artystycznych
- Omówienie rodzajów biszkoptów i kremów.
- Stabilizacja konstrukcji tortów.
- Przygotowanie tortu do dekoracji.
Moduł 2. Praca z kremem maślanym i masa cukrową
- Wykonanie kremu maślanego.
- Wyrównywanie i pokrywanie tortu.
- Uzyskiwanie ostrych kantów.
- Pokrywanie tortu masą cukrową.
Moduł 3. Techniki dekoracyjne – część I
- Praca z papierem waflowym.
- Struktury z masy cukrowej i kremu.
- Zamszowanie tortu.
Moduł 4. Techniki dekoracyjne – część II
- Dekoracje z papieru ryżowego.
- Opłatek cukrowy jako element dekoracji.
- Kolorowanie i cieniowanie tortu.
Moduł 5. Tworzenie kompozycji artystycznej
- Łączenie różnych technik dekoracyjnych.
- Indywidualne projekty uczestników.
- Kreatywne podejście do aranżacji tortu.
Moduł 6. Prezentacja i podsumowanie
- Finalne wykończenie tortów uczestników.
- Degustacja i ocena efektów pracy.
- Wręczenie certyfikatów i podsumowanie szkolenia.
----
Po zrealizowanym szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat o ukończeniu usługi.
Warunkiem uzyskania certyfikatu jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut
Szkolenie zawiera 6h teorii i 16h praktyki (jw.)
Fakt uczestnictwa w każdym dniu usługi rozwojowej musi zostać potwierdzony przez uczestnika własnoręcznym podpisem złożonym na udostępnionej przez organizatora liście obecności
Walidacja wlicza się w czas trwania usługi
Trener dostosowuje przerwy do potrzeb uczestników (max. 10 min.) i odpowiednio wydłuża zajęcia. Przerwy nie są wpisane w harmonogram szkolenia i nie stanowią kosztów kwalifikowalnych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Biszkopty, kremy, stabilizacja konstrukcji | Prowadzący Iwona Wendel | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Przygotowanie kremu, pokrywanie tortu, ostre kanty, masa cukrowa | Prowadzący Iwona Wendel | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Papier waflowy, struktury, zamsz | Prowadzący Iwona Wendel | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Papier ryżowy, opłatek cukrowy, kolorowanie | Prowadzący Iwona Wendel | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Łączenie technik, projekty uczestników | Prowadzący Iwona Wendel | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Finalne wykończenie, degustacja, certyfikaty | Prowadzący Iwona Wendel | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 706,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 128,86 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 104,76 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Iwona Wendel
Od lat tworzy wyjątkowe, ręcznie zdobione torty oraz kompozycje słodkich stołów, które stały się jej znakiem rozpoznawczym. Występowała również w programie Dzień dobry TVN, gdzie prezentowała swoje umiejętności i dzieliła się pasją do cukiernictwa. Jej motto „Jeśli będziesz robić to, co lubisz najbardziej, to nie przepracujesz ani jednego dnia” odzwierciedla podejście do pracy, którą traktuje jako sztukę i powołanie.
W ostatnich latach prowadzi liczne szkolenia i warsztaty w zakresie cukiernictwa artystycznego, inspirując uczestników do twórczego podejścia, precyzji i odwagi w realizacji własnych projektów cukierniczych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrytp szkoleniowy
Informacje dodatkowe
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.