Wpływ diety na geny
Możliwość dofinansowania
Wpływ diety na geny
Numer usługi 2025/09/08/186782/2992922
2 700,00 PLN
brutto
2 700,00 PLNnetto
150,00 PLNbrutto/h
150,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Grupa docelowa usługi
Specjaliści z obszaru zdrowia i żywienia
osoby zainteresowane rozwojem osobistym w zakresie zdrowia
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji25-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi18
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest wyposażenie uczestników w wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu nutrigenomiki i epigenetyki, aby potrafili świadomie analizować i wykorzystywać zależności między sposobem odżywiania a ekspresją genów. Uczestnicy nauczą się:rozumieć podstawowe mechanizmy wpływu składników diety na regulację genów,
odróżniać fakty naukowe od mitów dotyczących „diety genetycznej”,
oceniać znaczenie mikro- i makroskładników w kontekście epigenetyki,
interpretować podstawowe wyniki badań.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Zna pojęcie programowania żywieniowego | Kryteria weryfikacji 1. Zna wpływ składników diety na geny człowieka2. Wie czym jest programowanie żywieniowe. 3. Potrafi zaplanować jadłospis skupiający się na profilaktyce chorób dietozależnych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Wie czym jest nutrigenomika | Kryteria weryfikacji Poprawnie definiuje pojęcia: nutrigenomika, epigenetyka, nutrigenetyka | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Zna wpływ diety na geny i zdrowie człowieka | Kryteria weryfikacji Wymienia co najmniej 3 choroby cywilizacyjne, w których znaczenie ma dieta i regulacja genów | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
TAK
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
TAK
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
TAK
Program
Program
Programowanie żywieniowe.
Składniki diety a regulacja genów.
Dieta a predyspozycje genetyczne.
Wprowadzenie do nutrigenomiki i epigenetyki.
Wpływ diety na zdrowie i choroby cywilizacyjne.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 12
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Programowanie żywieniowe | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Przerwa | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Składniki diety a regulacje genów | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Przerwa | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Dieta a predyspozycje genetyczne | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Dieta a predyspozycje genetyczne | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Przerwa | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:40 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Wprowadzenie do nutrigenomiki i epigenetyki | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:40 | Godzina zakończenia 17:55 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Przerwa | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:55 | Godzina zakończenia 18:10 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Wpływ diety na zdrowie i choroby cywilizacyjne. | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:10 | Godzina zakończenia 20:25 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Przerwa | Prowadzący Joanna Popek | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:25 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 00:05 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 700,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 700,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 150,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Joanna Popek
oanna Popek jest doświadczonym dietetykiem klinicznym, absolwentką studiów licencjackich i magisterskich na kierunku dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. W swojej pracy naukowej i praktyce zawodowej konsekwentnie opiera się na rzetelnych źródłach oraz aktualnych doniesieniach naukowych, co sprawia, że jej podejście do dietetyki jest zarówno nowoczesne, jak i oparte na faktach.Współpracowała z firmą Nutricia Medyczna w ramach programu ambasadorskiego, w którym promowała wiedzę na temat żywienia klinicznego w środowisku akademickim. Jej zainteresowania badawcze obejmują przede wszystkim zagadnienia związane z dietetyką kliniczną, wsparciem żywieniowym oraz rolą żywienia w chorobach przewlekłych.est absolwentką kursu „Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach domowych” organizowanego przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Wiedzę tę wykorzystuje od 5 lat w praktyce klinicznej, pracując jako asystent w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W ramach obowiązków dydaktycznych prowadzi zajęcia dla studentów dietetyki i medycyny, dzieląc się wiedzą i doświadczeniem z przyszłymi specjalistami ochrony zdrowia. Równolegle realizuje projekty badawcze, koncentrując się na nowoczesnych rozwiązaniach w dietetyce klinicznej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają autorskie materiały dydaktyczne wykładowcy, teczkę, notatnik, długopis
Warunki uczestnictwa
Ukończone 18 lat
Informacje dodatkowe
1 godzina lekcyjna trwa 45 min.
Przerwa nie jest wliczona w proces dydaktyczny.
Obecność obowiązkowa w min. 80% zajęć.
Adres
Adres
ul. Orla 52A
Lubin
woj. dolnośląskie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
Kontakt
Kontakt
Wioletta Jaworska
E-mail
kontakt@wiolettajaworska.pl
Telefon
(+48) 791 645 522