Nowoczesne, Owocowe Torty – Szkolenie
Nowoczesne, Owocowe Torty – Szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji09-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usług Szkoleniowo-Rozwojowych SUS 3.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego wykonywania nowoczesnych tortów musowych z wykorzystaniem wieloskładnikowych receptur, nowoczesnych form silikonowych oraz współczesnych technik dekoracyjnych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Rozpoznaje etapy przygotowania nowoczesnych tortów musowych. | Kryteria weryfikacji Wymienia składniki i opisuje ich rolę w poszczególnych warstwach deseru. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wyjaśnia techniki dekoracyjne stosowane w tortach nowoczesnych. | Kryteria weryfikacji Opisuje różnice między glazurą lustrzaną, zamszem i dekoracjami strukturalnymi. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wykonuje torty musowe w formach silikonowych według różnych receptur. | Kryteria weryfikacji Prezentuje gotowe torty zachowując ich strukturę i estetykę. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Stosuje techniki dekoracyjne w wykańczaniu tortów musowych. | Kryteria weryfikacji Aplikuje glazurę, zamsz i dekoracje uzyskując efekt zgodny z recepturą. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Organizuje własną pracę przy przygotowywaniu wieloetapowych tortów | Kryteria weryfikacji Planuje kolejność działań i utrzymuje porządek przy stanowisku pracy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Współpracuje podczas części praktycznej szkolenia. | Kryteria weryfikacji Wymienia się doświadczeniem i udziela wsparcia innym uczestnikom. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego wykonywania nowoczesnych tortów musowych z wykorzystaniem wieloskładnikowych receptur, nowoczesnych form silikonowych oraz współczesnych technik dekoracyjnych. .
Grupa docelowa szkolenia:
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
PROGRAM:
Moduł 1. Wprowadzenie do nowoczesnych tortów musowych
- Najnowsze trendy cukiernictwa w zakresie tortów musowych.
- Organizacja stanowiska pracy, higiena i zasady przechowywania deserów.
- Omówienie nowoczesnych form silikonowych i narzędzi.
Moduł 2. Techniki warstwowe w tortach musowych
- Przygotowanie biszkoptu i chrupki jako bazy tortu.
- Wykonanie coulis owocowego.
- Technika przygotowania musu owocowego i czekoladowego.
Moduł 3. Realizacja receptur – część I
- Tort Malina – Ciemna Czekolada – Orzech Laskowy.
- Tort Mango – Kokos – Marakuja.
Moduł 4. Realizacja receptur – część II
- Tort Truskawka – Pistacja – Wanilia.
- Tort Ananas – Liczi – Pekan.
- Tort Karmel – Gruszka – Migdał.
Moduł 5. Techniki wykończeniowe i dekoracyjne
- Glazura lustrzana i zamsz – przygotowanie i aplikacja.
- Praca z teksturami i dekoracjami nowoczesnymi.
- Łączenie smaków i balans w wielowarstwowych tortach.
Moduł 6. Prezentacja i degustacja
- Estetyczne wykończenie i aranżacja tortów.
- Degustacja i analiza smaków oraz struktur.
- Podsumowanie szkolenia i wręczenie certyfikatów.
----
Po zrealizowanym szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat o ukończeniu usługi.
Warunkiem uzyskania certyfikatu jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut
Szkolenie zawiera 4h teorii i 9h praktyki (jw.)
Fakt uczestnictwa w każdym dniu usługi rozwojowej musi zostać potwierdzony przez uczestnika własnoręcznym podpisem złożonym na udostępnionej przez organizatora liście obecności
Walidacja wlicza się w czas trwania usługi
Trener dostosowuje przerwy do potrzeb uczestników (max. 10 min.) i odpowiednio wydłuża zajęcia. Przerwy nie są wpisane w harmonogram szkolenia i nie stanowią kosztów kwalifikowalnych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Trendy cukiernicze; organizacja pracy i higiena; nowoczesne formy silikonowe i narzędzia | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Biszkopt i chrupka jako baza; przygotowanie coulis; technika przygotowania musu | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Tort Malina–Ciemna Czekolada–Orzech Laskowy; Tort Mango–Kokos–Marakuja | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Tort Truskawka–Pistacja–Wanilia; Tort Ananas–Liczi–Pekan; Tort Karmel–Gruszka–Migdał | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Glazura lustrzana i zamsz; praca z teksturami; dekoracje nowoczesne | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Estetyczne wykończenie tortów; degustacja i analiza; podsumowanie i certyfikaty | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 476,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 123,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 100,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Igor Zaryitskyi
Od ponad dekady bierze udział w prestiżowych konkursach międzynarodowych, zdobywając podium m.in. w Mondial des Arts Sucres (Paryż, 2010), World Chocolate Masters preselection (Stambuł, 2013) oraz tytuł Mistrza Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Chef (Lwów, 2015). Jego osiągnięcia wieńczy reprezentowanie Polski w finale World Chocolate Masters 2022, gdzie zaprezentował swoje unikatowe spojrzenie na cukiernictwo artystyczne.
Na szkoleniach łączy wysoką wiedzę techniczną, bogate doświadczenie praktyczne oraz nieprzeciętny zmysł artystyczny, inspirując uczestników do twórczego podejścia w pracy cukierniczej.
W ostatnich 5 latach rozwijał intensywnie swoją działalność szkoleniową i konkursową na arenie międzynarodowej, stając się rozpoznawalnym ekspertem w dziedzinie czekolady i nowoczesnych technik cukierniczych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrytp szkoleniowy
Informacje dodatkowe
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.