Pomoc kuchenna - kucharz
Pomoc kuchenna - kucharz
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikatory projektówMałopolski Pociąg do kariery
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które:
✔️ Chcą rozpocząć karierę w branży gastronomicznej.
✔️ Nie posiadają doświadczenia, ale chcą zdobyć podstawowe umiejętności zawodowe.
✔️ Są zainteresowane pracą na stanowisku pomoc kuchenna lub kucharz.
✔️ Szukają praktycznego szkolenia, które przygotuje ich do pracy w restauracjach, barach, stołówkach czy cateringu.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników6
- Data zakończenia rekrutacji18-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników do pracy w branży gastronomicznej poprzez zdobycie podstawowych umiejętności i wiedzy niezbędnej na stanowiskach pomoc kuchenna oraz kucharz.Uczestnicy po ukończeniu szkolenia będą znać podstawowe zasady pracy w kuchni.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza : Uczestnik wymienia podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa w gastronomii. Wyjaśnia organizację pracy w kuchni i podział obowiązków. Opisuje podstawowe techniki kulinarne oraz sposoby przygotowywania potraw. Charakteryzuje obsługę urządzeń gastronomicznych oraz zasady ich konserwacji. | Kryteria weryfikacji Wiedza – uczeń:• Poprawnie wymienia zasady higieny i bezpieczeństwa. • Prawidłowo wyjaśnia strukturę pracy w kuchni. • Dokładnie opisuje techniki kulinarne i etapy przygotowania potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Umiejętności:Przygotowuje proste dania i półprodukty zgodnie z recepturami. Stosuje zasady prawidłowego przechowywania i przygotowywania produktów spożywczych. Obsługuje sprzęt kuchenny, narzędzia gastronomiczne Organizuje stanowisko pracy zgodnie z zasadami ergonomii i bezpieczeństwa. | Kryteria weryfikacji Umiejętności – uczeń:• Przygotowuje potrawy zgodnie z recepturą i zasadami HACCP. • Dobiera i stosuje właściwe metody przechowywania produktów. • Sprawnie obsługuje sprzęt i urządzenia gastronomiczne. • Zachowuje porządek na stanowisku pracy zgodnie z zasadami BHP i ergonomii. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne:Przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa w miejscu pracy. Wykazuje się odpowiedzialnością i sumiennością w wykonywaniu obowiązków. Współpracuje efektywnie w zespole i adaptuje się do zmieniających się warunków pracy. Dba o jakość i estetykę przygotowywanych potraw. | Kryteria weryfikacji Kompetencje społeczne – uczeń:• Stosuje zasady higieny i bezpieczeństwa w praktyce. • Wykazuje się punktualnością, starannością i odpowiedzialnością. • Efektywnie współpracuje w zespole, komunikując się adekwatnie. • Utrzymuje jakość i estetykę potraw nawet w zmiennych warunkach pracy. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Opakowania żywności. |
Maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców. |
Aparatura grzejna. |
Urządzenia chłodnicze. |
Maszyny do mycia naczyń i utrzymania higieny zakładu pracy. |
Wiadomości podstawowe. |
Higiena zakładu żywienia zbiorowego. |
Podstawowe wiadomości o środkach żywnościowych. |
Charakterystyka procesów technologicznych. |
Ocena towaroznawcza warzyw, ziemniaków i grzybów, ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. |
Ocena towaroznawcza owoców i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. |
Ocena towaroznawcza mleka i jego przetworów i zastosowanie w produkcji gastronomicznej. |
Ocena towaroznawcza jaj i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. |
Technika sporządzania zup. |
Ocena towaroznawcza mąki i kasz, i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. |
Charakterystyka deserów i ich wykorzystanie w produkcji gastronomicznej. |
Ocena i technologia sporządzania wybranych wyrobów ciastkarskich. |
Ocena towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów, i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. |
Potrawy półmięsne w produkcji gastronomicznej. |
Ocena towaroznawcza drobiu oraz zastosowanie w produkcji gastronomicznej. |
Ocena towaroznawcza ryb i owoców morza oraz ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej |
Planowanie i sporządzanie zestawów posiłków codziennych, okolicznościowych oraz dietetycznych. |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 18 Opakowania żywności. Maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców. | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 20-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 18 Aparatura grzejna. Urządzenia chłodnicze. | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 20-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 18 8 Maszyny do mycia naczyń i utrzymania higieny zakładu pracy. Wiadomości podstawowe. | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 20-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 18 Higiena zakładu żywienia zbiorowego. Podstawowe wiadomości o środkach żywnościowych | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 20-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 18 Charakterystyka procesów technologicznych. | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 21-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 18 Ocena towaroznawcza warzyw, ziemniaków i grzybów, ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 21-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 18 Ocena towaroznawcza owoców i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 21-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 18 Ocena towaroznawcza mleka i jego przetworów i zastosowanie w produkcji gastronomicznej. | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 21-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 18 8 Ocena towaroznawcza jaj i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 22-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 04:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 18 Technika sporządzania zup. | Prowadzący Janina Grzyb | Data realizacji zajęć 22-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 18 Ocena towaroznawcza mąki i kasz, i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. | Prowadzący Kawa Maria | Data realizacji zajęć 27-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 04:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 18 Charakterystyka deserów i ich wykorzystanie w produkcji gastronomicznej. | Prowadzący Kawa Maria | Data realizacji zajęć 27-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 18 Ocena i technologia sporządzania wybranych wyrobów ciastkarskich. | Prowadzący Kawa Maria | Data realizacji zajęć 28-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 04:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 18 Ocena towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów, i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. | Prowadzący Kawa Maria | Data realizacji zajęć 28-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 18 Potrawy półmięsne w produkcji gastronomicznej. | Prowadzący Kawa Maria | Data realizacji zajęć 29-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 18 Ocena towaroznawcza drobiu oraz zastosowanie w produkcji gastronomicznej. | Prowadzący Kawa Maria | Data realizacji zajęć 29-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 18 Ocena towaroznawcza ryb i owoców morza oraz ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej | Prowadzący Kawa Maria | Data realizacji zajęć 29-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 18 walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 87,50 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 87,50 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Kawa Maria
Janina Grzyb
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
wszyskie produkty potrzebne do kursu zapewnia Izba Rzemieślnicza, samodzielne stanowiska pracy
Warunki uczestnictwa
Osoby pełnoletnie
Informacje dodatkowe
Usługa kierowana również do Uczestników Projektów Małopolski Pociąg do Kariery / Nowy Start w Małopolsce z EURESEM oraz innych projektów.
Po kursie uczestnicy przystępują do walidacji wewnętrznej. Otrzymuje zaświadczenie o nabytych kompetencjach
Po zakończeniu kursu uczestnik otrzymuje zaświadczenie wydane z izby Rzemieślniczej o ukończonym kursie w ilości 75 godzin po 45 minut, co dwie godziny przerwa 15 minut ,po 6 godzinach przerwa 45 minut
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe