Szkolenie barmańskie, serwis napojów mieszanych i alkoholi - szkolenie kończące się egzaminem
Możliwość dofinansowania
Szkolenie barmańskie, serwis napojów mieszanych i alkoholi - szkolenie kończące się egzaminem
Numer usługi 2025/07/08/177032/2864155
7 650,00 PLN
brutto
7 650,00 PLNnetto
153,00 PLNbrutto/h
153,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Turystyka i hotelarstwo
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową są osoby, które:
- pracują już w gastronomii lub hotelarstwie;
- chcą uzyskać nową kwalifikację lub przekwalifikować się;
- są nauczycielami przedmiotów zawodowych w szkołach gastronomicznych;
- są absolwentami szkół zawodowych z obszaru hotelarstwa i gastronomii.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji10-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi50
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym jest nabycie przez uczestników praktycznej wiedzy i umiejętności w zakresie serwisu napojów mieszanych i alkoholi, co pozwoli im rozpocząć pracę w branży gastronomicznej lub podnieść swoje kwalifikacje zawodowe. Uczestnicy poznają rodzaje alkoholi, techniki barmańskie, zasady komponowania drinków oraz standardy profesjonalnej obsługi klienta.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik przygotowuje i podaje alkohole, mieszane napoje alkoholowe i bezalkoholowe (soft drinks) | Kryteria weryfikacji Uczestnik posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Uczestnik przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Uczestnik obsługuje gości | Kryteria weryfikacji Uczestnik charakteryzuje zasady obsługi gości | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje się do zasad obsługi gości | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Uczestnik zarządza stanowiskiem pracy i zapasami | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi zorganizować miejsce pracy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi kontrolować zapasy i tworzyć praktyczne zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Uczestnik tworzy autorskie kompozycje napojów | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi uzyskać balans smaków w autorskich recepturach | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi prawidłowo dekorować autorskie koktajle | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Uczestnik przygotowuje przekąski | Kryteria weryfikacji Uczestnik omawia rodzaje drobnych przekąsek | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik przygotowuje drobne przekąski | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Uczestnik organizuje i zarządza wydarzeniami barmańskimi | Kryteria weryfikacji Uczestnik przygotowuje menu dedykowane wydarzeniom | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik edukuje klientów w zakresie kultury picia | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeSerwis napojów mieszanych i alkoholi
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCentrum Szkolenia Barmanów Jerzy Czapla z siedzibą w Wielbarku, kod pocztowy 12-160 ul.1 Maja 1 lokal 16, NIP 645-198-26-98
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoCentrum Szkolenia Barmanów Jerzy Czapla z siedzibą w Wielbarku, kod pocztowy 12-160 ul.1 Maja 1 lokal 16, NIP 645-198-26-98
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Część teoretyczna:
- Wprowadzenie do alkohologii (rodzaje alkoholi, proces produkcji)
- Techniki mieszania i przygotowywania napojów
- Zasady komponowania smaków i aromatów
- Obsługa gości i standardy serwisu
- BHP, ergonomia i higiena pracy
- Marketing i zarządzanie wizerunkiem baru
- Psychologia obsługi i trudny klient
- Walidacja - egzamin teoretyczny, Instytucja walidująca: Centrum Szkolenia Barmanów Jerzy Czapla z siedzibą w Wielbarku, kod pocztowy 12-160, ul.1 Maja 1 lokal 16, NIP 645-198-26-98
Część praktyczna:
- Praca ze sprzętem barmańskim i szkłem
- Wykonywanie klasycznych koktajli IBA
- Tworzenie autorskich kompozycji napojów
- Techniki dekorowania i garnirowania
- Symulacje obsługi i rozwiązywanie problemów
- Organizacja i prowadzenie eventów specjalnych
- Techniki sprzedażowe i up-selling
- Walidacja - egzamin praktyczny, Instytucja walidująca: CentruCentrum Szkolenia Barmanów Jerzy Czapla z siedzibą w Wielbarku, kod pocztowy 12-160, ul.1 Maja 1 lokal 16, NIP 645-198-26-98
Metody interaktywne i aktywizujące:
- Ćwiczenia praktyczne w małych grupach
- Demonstracje i pokazy na żywo
- Symulacje obsługi gości
- Burza mózgów przy tworzeniu autorskich receptur
- Case study - analiza trudnych sytuacji w obsłudze klienta
- Wzajemna ocena uczestników podczas ćwiczeń praktycznych
- Konkursy barmańskie
- Sesje pytań i odpowiedzi
- Wspólne rozwiązywanie problemów
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 26
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 26 Wprowadzenie do alkohologii | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 11-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 26 Przerwa (przerwa nie wchodzi w czas trwania szkolenia) | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 11-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 26 Wprowadzenie do alkohologii | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 11-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 26 BHP i higiena | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 12-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 26 Przerwa (przerwa nie wchodzi w czas trwania szkolenia) | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 12-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 26 BHP i higiena | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 12-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 26 Techniki mieszania napojów | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 13-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 26 Przerwa (przerwa nie wchodzi w czas trwania szkolenia) | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 13-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 26 Techniki mieszania napojów | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 13-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 26 Komponowanie smaków | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 14-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 26 Przerwa (przerwa nie wchodzi w czas trwania szkolenia) | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 14-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 26 Komponowanie smaków | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 14-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 26 Obsługa gości i praktyka z koktajlami | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 16-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 26 Przerwa (przerwa nie wchodzi w czas trwania szkolenia) | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 16-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 26 Zarządzanie barem i autorskie kompozycje | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 16-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 26 Przerwa (przerwa nie wchodzi w czas trwania szkolenia) | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 16-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 26 Praktyka kompleksowa | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 16-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 26 Marketing w barze | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 17-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 26 Przerwa (przerwa nie wchodzi w czas trwania szkolenia) | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 17-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 26 Marketing w barze | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 17-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 26 Praktyka dekorowania | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 19-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 26 Przerwa (przerwa nie wchodzi w czas trwania szkolenia) | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 19-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 26 Praktyka dekorowania | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 19-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 26 Praktyka z gośćmi | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 21-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 26 Przerwa (przerwa nie wchodzi w czas trwania szkolenia) | Prowadzący Mateusz Wysocki | Data realizacji zajęć 21-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 26 Egzamin końcowy - walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:15 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 7 650,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 7 650,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 153,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 153,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 146,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 146,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Mateusz Wysocki
Mateusz Wysocki - Barman, przedsiębiorca
- 15 lat doświadczenia w branży od 2012 roku do teraz
- Właściciel i prowadzący The Little Hell Pub, funkcjonujący od 2013 do teraz
- Certyfikowany szkoleniowiec (ponad 1000h szkoleń od 2018), w tym przeprowadzone 3 szkolenia "Szkolenie barmańskie, serwis napojów mieszanych i alkoholi - szkolenie kończące się egzaminem" w 2025 roku
- Specjalizacja: klasyczne koktajle, flair bartending
- W latach 2020-2025 przeszkolił ponad 100 barmanów pracujących w całej Polsce
- Stały współpracownik szkół gastronomicznych
- Autor programów szkoleniowych dla sieci hotelarskich
- 15 lat doświadczenia w branży od 2012 roku do teraz
- Właściciel i prowadzący The Little Hell Pub, funkcjonujący od 2013 do teraz
- Certyfikowany szkoleniowiec (ponad 1000h szkoleń od 2018), w tym przeprowadzone 3 szkolenia "Szkolenie barmańskie, serwis napojów mieszanych i alkoholi - szkolenie kończące się egzaminem" w 2025 roku
- Specjalizacja: klasyczne koktajle, flair bartending
- W latach 2020-2025 przeszkolił ponad 100 barmanów pracujących w całej Polsce
- Stały współpracownik szkół gastronomicznych
- Autor programów szkoleniowych dla sieci hotelarskich
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały wykorzystywane w czasie zajęć:
- Profesjonalny sprzęt barmański (shakery, łyżki barmańskie, miarki, muddlery)
- Szkło barowe różnych typów
- Alkohole (wódka, gin, whisky, rum, tequila, likiery)
- Napoje bezalkoholowe (woda, soki, cola)
- Syropy barmańskie
- Soki i napoje bezalkoholowe
- Owoce i dodatki do dekoracji
- Lód gastronomiczny
- Dodatkowe akcesoria barmańskie
Każdy z uczestników po ukończeniu szkolenia otrzyma prezentację multimedialną, podręcznik barmański z recepturami oraz podsumowanie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
- Ukończony 18 rok życia
- Uczestnik po przystąpieniu do szkolenia zobowiązany jest do udziału w przynajmniej 80% zajęć. Sposób potwierdzenia frekwencji: Lista obecności
Informacje dodatkowe
- Jednostka czasowa: 1 godzina = 60 minut
Adres
Adres
ul. Lipowa 4/1
15-369 Białystok
woj. podlaskie
Miejsce realizacji usługi jest inne niż siedziba wykonawcy. Szkolenie odbędzie się w:
Little Hell Pub, Ul. Lipowa 4, 15-427 Białystok
Little Hell Pub, Ul. Lipowa 4, 15-427 Białystok
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Kacper Moskwa
E-mail
k.moskwa@polskiklasteroze.pl
Telefon
(+48) 796 174 310