Szkolenie w zakresie zasad zdrowego żywienia dla seniorów - usługa zakończona egzaminem
Szkolenie w zakresie zasad zdrowego żywienia dla seniorów - usługa zakończona egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Zdrowie publiczne
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do seniorów oraz osób dorosłych zainteresowanych zdobyciem wiedzy i kwalifikacji z zakresu przygotowywania zdrowych posiłków. Szkolenie jest odpowiednie dla osób szukających możliwości zdobycia kwalifikacji pozwalających na świadome kształtowanie nawyków żywieniowych i poprawę jakości życia. Uczestnicy zdobywają wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania, planowania zbilansowanych posiłków oraz analizy składu produktów. Dodatkowo, uczą się, jak dostosować dietę do indywidualnych potrzeb i celów, a także jak edukować innych w zakresie zdrowego stylu życia.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji17-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie z zakresu zdrowego żywienia dla seniorów prowadzi do nabycia kwalifikacji Specjalisty ds. zdrowego żywienia.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiowanie pojęciazrównoważonego rozwoju i jego znaczenie w kontekście żywienia | Kryteria weryfikacji Uczestnik analizuje wpływ dietetyki na środowisko oraz identyfikuje zdrowe podejście w planowaniu żywienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wskazuje zastosowanie zasady zrównoważonego rozwoju w praktykach żywieniowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Porównywanie rodzajów diet | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje podstawowe rodzaje diet: tradycyjna, wegetariańska, wegańska, fleksitariańska, dieta planetarna, dieta DASH, dieta śródziemnomorska, wysokobiałkowa, eliminacyjna | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje dietę roślinną jako jeden z elementów zrównoważonego żywienia | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Planowanie posiłków zgodnie z zasadami zdrowego żywienia | Kryteria weryfikacji Planuje zakupy zgodnie z zasadami świadomej konsumpcji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Opracowuje zrównoważony jadłospis zgodny z zasadami zdrowego żywienia | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Stosowanie zasady "zero waste" w planowaniu posiłków | Kryteria weryfikacji Proponuje różnorodne metody ograniczania marnowania żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje działania zapobiegające marnowaniu produktów oraz nadmiernym odpadom surowcowym | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Odróżnianie żywności wysoko przetworzonej od naturalnej | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje cechy pozwalające na odróżnienie produktów wysoko przetworzonych od naturalnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Nauka odczytywania etykiety produktów spożywczych i ocena ich wartość żywieniowej | Kryteria weryfikacji Prawidłowo interpretuje skład produktów spożywczych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wskazuje sposoby wykorzystania lokalnych i sezonowych produktów w codziennej diecie | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje sezonowość, lokalność oraz ślad węglowy w doborze produktów. Uzasadnia swój wybór w oparciu o dostępną wiedzę dotyczącą pochodzenia produktów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uzasadnia rolę edukacji żywieniowej w kształtowaniu zdrowych postaw społecznych | Kryteria weryfikacji Formułuje argumenty wskazujące wpływ edukacji żywieniowej na zdrowe zachowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Analizuje zależności między stylem życia a zdrowiem fizycznym, psychicznym | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje wpływ stylu życia na zdrowie człowieka | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Kształtuje techniki komunikacjiinterpersonalnej | Kryteria weryfikacji Uczestniczy w dyskusji podczas szkolenia.Rozwija techniki komunikacyjne podczas swobodnych wypowiedzi | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Docenia istotę samokształcenia się | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje korzyści wypływające z ustawicznego podnoszenia swoich kompetencji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęAlchemia A&A Sp. z o.o.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoFundacja My Personality Skills
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Uczestnicy szkolenia zdobędą wiedzę oraz kwalifikację przygotowania zdrowych i zbilansowanych posiłków, oraz poszerzą wiedzę na temat zrównoważonego i zdrowego stylu życia. Nauczą się aktualnych zasad zdrowego żywienia z elementami psychodietetyki. Szkolenie dedykowane jest wszystkim osobom, które pragną wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, poprzez świadome wybory, a także zadbać o swój dobrostan fizyczny oraz psychiczny oraz przekazywać je dalej.
Ramowy program szkolenia:
Moduł 1: Fundamenty zdrowego żywienia i zrównoważonego rozwoju
- Podstawy zdrowego żywienia i dietetyki.
- Podstawy wiedzy o białkach, Węglowodanach, Tłuszczach, Witaminach i mikro-makro elementach.
- Znaczenie gospodarki odpadami i redukcji marnowania żywności w sektorze domowym i gastronomicznym.
Moduł 2: Zdrowe żywienie – wpływ diety na człowieka
- Warsztaty przygotowywania zdrowego posiłku.
- Analiza roli składników odżywczych i mineralnych z perspektywy zdrowia.
- Porównanie rodzajów diet (tradycyjna, wegetariańska, wegańska, fleksitariańska, dieta planetarna, dieta DASH, dieta śródziemnomorska, wysokobiałkowa)
Moduł 3: Praktyka zdrowej kuchni
- Planowanie i przygotowywanie zdrowych, zbilansowanych i niskoemisyjnych posiłków.
- Zastosowanie zasady „zero waste” w kuchni: planowanie zakupów, przechowywanie, wykorzystywanie resztek.
- Rozpoznawanie i unikanie żywności wysokoprzetworzonej.
- Praktyczne warsztaty: jak czytać etykiety i wybierać produkty zdrowe.
- Wybór lokalnych, sezonowych produktów – promocja krótkich łańcuchów dostaw i wspieranie lokalnych producentów.
Moduł 4: Edukacja i zmiana społeczna
- Znaczenie edukacji żywieniowej w życiu człowieka i prozdrowotnych nawyków.
- Analiza wpływu diety i stylu życia na zdrowie fizyczne, psychiczne.
- Dyskusja: „Mój talerz – moje wybory ”. Rola jednostki w kształtowaniu zdrowego żywienia.
- Promocja i Profilaktyka Zdrowotna
Moduł 5: Podsumowanie i walidacja szkolenia
Egzamin
Szkolenie kończy się walidacją oraz egzaminem w ostatnim dniu szkolenia.
Walidacja i certyfikacja odbywają się w ostatnim dniu szkolenia. Walidację przeprowadza niezależny asesor walidacyjny, a certyfikacja jest realizowana przez jednostkę zewnętrzną uprawnioną do certyfikacji.
ROZDZIELNOŚĆ OSOBOWA WALIDACJI: Osoba szkoląca nie ocenia wiedzy i umiejętności swoich kursantów w zakresie, w którym nauczała. Końcową walidację i certyfikację prowadzą odrębne osoby.
Certyfikacja jest przeprowadzana przez Fundację My Personality Skills.
Realizacja zadań i ćwiczeń będzie przeprowadzona w taki sposób, aby stopniowo narastał ich stopień trudności, ale ich realizacja była w zasięgu możliwości uczestników. Szkolenie przewiduje pracę całej grupy, jak również w podziale na grupy. Prowadzone w ramach szkolenia zajęcia będą realizowane metodami interaktywnymi i aktywizującymi, rozumianymi jako metody umożliwiające uczenie się w oparciu o doświadczenie i pozwalające uczestnikom na ćwiczenie umiejętności.
1 godzina szkolenia to godzina dydaktyczna czyli 45 minut.
Przerwy nie są wliczone w usługę. Istnieje możliwość zmiany godzin przerw na prośbę uczestników.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Moduł 1: Fundamenty zielonego żywienia i zrównoważonego rozwoju | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Moduł 2: Zielone zdrowie - wpływ diety na człowieka i planetę | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Moduł 3: Praktyka ekologicznej kuchni - działania na rzecz planety | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Moduł 3: Praktyka ekologicznej kuchni - działania na rzecz planety | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Moduł 3: Praktyka ekologicznej kuchni - działania na rzecz planety | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Moduł 4: Edukacja i zmiana społeczna | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Moduł 5 Podsumowanie | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Przerwa | Prowadzący Dominik Staniszewski | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Egzamin/certyfikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 312,50 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 312,50 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 50,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 50,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 203,75 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 203,75 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Dominik Staniszewski
Od 2023 roku prowadzę szkolenia z zakresu dietetyki oraz opieki nad osobami starszymi, dbając o ich wysoką jakość i zgodność ze standardami edukacyjnymi. Moje doświadczenie obejmuje zarówno pracę z grupami zawodowymi, jak i z osobami starszymi w klubach seniora w Tychach i Katowicach, gdzie od 2022 roku realizuję regularne zajęcia edukacyjne i aktywizujące. Dzięki temu mam bezpośredni kontakt z potrzebami seniorów i potrafię dostosować metody pracy do ich możliwości i oczekiwań.
Równolegle, od 2021 roku prowadzę zajęcia dydaktyczne na uczelni WSTH w Podkowie Leśnej, gdzie wspieram studentów w zdobywaniu wiedzy i umiejętności niezbędnych w pracy z drugim człowiekiem. W moim nauczaniu kładę nacisk na praktyczne zastosowanie wiedzy, interaktywność i indywidualne podejście do uczestników.
W pracy trenerskiej łączę wiedzę z zakresu dietetyki, psychodietetyki i pedagogiki z doświadczeniem praktycznym, co pozwala mi tworzyć inspirujące i wartościowe szkolenia. Moją misją jest wspieranie uczestników w rozwijaniu kompetencji, które realnie przełożą się na poprawę jakości życia i pracy – zarówno w wymiarze zawodowym, jak i osobistym.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Na szkoleniu będzie wykorzystywana prezentacja.
Informacje dodatkowe
1 godzina = godzina dydaktyczna.
Przerwy nie są wliczone w usługę.
Zwolnienie z VAT na podstawie § 3 ust. 1 pkt 14 rozporządzenia Ministra Finansów z 20 grudnia 2-13 r. (Dz. U. 2018 poz. 701)
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi