MASTER CLASS NOWOCZESNE MONOPORCJE – SMAK. ESTETYKA, EMOCJE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
MASTER CLASS NOWOCZESNE MONOPORCJE – SMAK. ESTETYKA, EMOCJE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób dorosłych, które chcą rozwijać swoje umiejętności w zakresie nowoczesnego cukiernictwa artystycznego, w szczególności w obszarze tworzenia monoporcji i deserów wielowarstwowych.
W szczególności oferta jest adresowana do: pracowników cukierni, kawiarni, restauracji i firm cateringowych, którzy chcą podnieść swoje kompetencje zawodowe, cukierników prowadzących działalność gospodarczą lub planujących jej uruchomienie, zainteresowanych nowoczesnymi trendami, efektem zamszu i estetyką premium, pasjonatów cukiernictwa, którzy posiadają już podstawowe doświadczenie w pracy z deserami i chcą wejść na wyższy poziom zaawansowania, kobiet przedsiębiorczych, które szukają inspiracji, narzędzi i wiedzy potrzebnej do łączenia pasji z rozwojem własnej marki lub działalności.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji02-12-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego projektowania i wykonania nowoczesnych deserów typu monoporcja, z uwzględnieniem struktur warstwowych, kompozycji smaków i tekstur, dekoracji oraz estetycznej prezentacji.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Rozróżnia warstwy nowoczesnego deseru monoporcji i charakteryzuje ich funkcję | Kryteria weryfikacji Wskazuje co najmniej pięć elementów (np. mus, żelka, chrupka) i opisuje ich rolę w budowie tekstury i smaku | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Dobiera składniki i surowce odpowiednie do różnych warstw deseru | Kryteria weryfikacji Dobiera surowce do co najmniej trzech komponentów (np. mus, krem, żelka) i uzasadnia ich wybór | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Przygotowuje żelki o różnych konsystencjach (płynna, miękka, stała) | Kryteria weryfikacji Wykonuje minimum dwie żelki o wyraźnie różnej strukturze z zachowaniem parametrów technologicznych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Wykonuje krem typu namelaka oraz mus o poprawnej strukturze i stabilności | Kryteria weryfikacji Uzyskuje jednolitą strukturę kremu i napowietrzonego musu bez rozwarstwień i błędów technologicznych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Warstwuje monoporcje z wykorzystaniem form silikonowych | Kryteria weryfikacji Wylewa warstwy w odpowiedniej kolejności i ilości, zachowując zasady chłodzenia i mrożenia | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, amatorów cukiernictwa oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych deserów - monoporcji i tortów z efektem zamszu. Do udziału w szkoleniu nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie ani umiejętności cukiernicze – szkolenie skierowane jest zarówno dla osób początkujących oraz dla osób które chcą rozwinąć swoje kompetencje w nowoczesnym cukiernictwie. Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa oraz Kierunek-Rozwój.
Przywitanie, poznanie uczestników.
Część teoretyczna ( 6 godzin dydaktycznych):
1. Struktura monoporcji – założenia koncepcyjne
- Rola poszczególnych warstw w deserze: smak, tekstura, stabilizacja
- Zasady budowy monoporcji: lekkie, kremowe, chrupiące, owocowe, kwasowe, słodkie
- Balans smaków: słodkość, kwaśność, gorycz, umami
- Kontrasty teksturalne: żelki, musy, chrupki, biszkopty, namelaki
2. Składniki i ich funkcje technologiczne
- Rodzaje żelatyny, pektyn, agarów i ich wpływ na strukturę
- Czekolada: rodzaje, zawartość tłuszczu, zastosowania
- Nabiał i jego rola w deserach (śmietana, mascarpone, mleko skondensowane)
- Stabilizacja i emulgacja: jak uzyskać idealną konsystencję kremów i musów
3. Dekoracja i food styling
- Zasady pracy z pistoletem cukierniczym i czekoladą z tłuszczem kakaowym
- Zamszowanie: technika, bezpieczeństwo, kontrola temperatury
- Kompozycja wizualna: kolor, tekstura, proporcja
- Komercyjna i artystyczna prezentacja monoporcji (na talerzu i w obiektywie)
rzwija wiznes, jak pracować efektywnie i jak czerpać satysfakcję z tworzenia słodkości.
Część praktyczna (18 godzin dydaktycznych):
1. Przygotowanie komponentów bazowych
- Żelki owocowe i smakowe: malinowa, marakujowa, kawowa, bananowa, pomarańczowa
- Musy: waniliowy, kokosowy, malinowy, z paloną czekoladą, ciasteczkowy
- Kremy typu namelaka: kakaowa, orzechowa
- Biszkopty: waniliowy, kokosowy, kawowy, kakaowy
2. Warstwowanie i formowanie deserów
- Praca z profesjonalnymi silikonowymi formami
- Technika wylewania i zamrażania warstw
- Tworzenie skorupki czekoladowej i zamykanie monoporcji
3. Chrupki i dodatki teksturalne
- Wytwarzanie chrupki z liofilizowanych owoców, praliné, orzechów i feuilletine
- Stabilizacja i przechowywanie chrupiących komponentów
4. Dekorowanie i wykańczanie
- Zamszowanie monoporcji pistoletem cukierniczym
- Malowanie kropek i dekorów na powierzchni deseru
- Tworzenie atrakcyjnych talerzy – food styling i ekspozycja
- Fotografowanie gotowych deserów: światło, tło, kadrowanie
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Walidacja usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego projektowania i wykonania nowoczesnych deserów typu monoporcja, z uwzględnieniem struktur warstwowych, kompozycji smaków i tekstur, dekoracji oraz estetycznej prezentacji.
Każdy uczestnik ma przydzielone indywidualne stanowisko pracy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto208,33 PLN
- Koszt osobogodziny netto208,33 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Justyna Sekunda
Dzięki współpracy z renomowanymi światowymi cukiernikami, m. in.: Gregory Doyenem, Damienem Wagerem, Ksenią Penkiną, Miquel Guarro, Jesus Escalerac, Ramonem Morato oraz Dinarą Kasko, rozwinęła swoje umiejętności i zdobyła doświadczenie, które pozwoliło jej spojrzeć na cukiernictwo w swój autorski, kolorowy sposób, pozostawiając przestrzeń na bezustanne samodoskonalenie się w tej sztuce.
W swojej karierze nie tylko zajmuje się cukiernictwem, ale także jest doświadczonym food stylistą. Doświadczenie w tej dziedzinie zdobywała m.in. przy boku Beaty Szmitki, co pozwoliło mi na udział w licznych kampaniach telewizyjnych i prasowych. Pracowała dla renomowanych firm, takich jak Kruszwica, Da Grasso, Aryzta, Mlekpol, Łowicz, Piątnica, Polskie Eko Zagrody, Pomadek oraz Wierzejki.
Ilość osób przeszkolonych od 2020 roku - 240 oraz 22 szkolenia w zakresie Monoporcji i Tortów Musowych.
Prowadzący posiada doświadczenie zawodowe zdobyte nie wcześniej niż 5 lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Jedna przerwa 15 minutowa dziennie.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi