studia podyplomowe ,,Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo" - edycja 2025/2026
studia podyplomowe ,,Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo" - edycja 2025/2026
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Identyfikatory projektówKierunek - Rozwój
- Grupa docelowa usługi
Studia są kierowane do osób posiadających wyższe wykształcenie, chcących zdobyć wiedzę, umiejętności i kompetencje we wskazanych obszarach – wybranych systemach produkcji i jakości żywności. Słuchaczami mogą być: osoby nie związane zawodowo z ogrodnictwem (ale zainteresowane zdrowym trybem życia, małoobszarową produkcją ogrodniczą, uprawami lokalnymi), nauczyciele zawodu (podniesienie kwalifikacji zawodowych), producenci produktów ekologicznych (w tym regionalnych, o chronionej nazwie pochodzenia), osoby poszukujące drugiego zawodu albo osoby zainteresowane zdobyciem uprawnień rolniczych (do zakupu ziemi, wnioskowania do KOWR).
Usługa adresowana jest również do dla Uczestników Projektu Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników20
- Maksymalna liczba uczestników60
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi210
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem zasadniczym jest zdobycie wiedzy z ekologicznej i integrowanej uprawy roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych (przeznaczonych do spożycia), uwzględniającej najnowsze technologie i systemy uprawy, oraz umiejętności prowadzenia nowoczesnych gospodarstw i firm ogrodniczych. Celem dodatkowym jest szkolenie w zakresie produkcji ogrodniczej i przetwórstwa płodów ogrodniczych o charakterze prozdrowotnym i proekologicznym, a także bioróżnorodnego zagospodarowania terenów zieleni.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje procesy związane z prowadzeniem ekologicznego i integrowanego ogrodnictwa | Kryteria weryfikacji Wymienia i definiuje pojęcia z zakresu ogrodnictwa ekologicznego, integrowanego, bioróżnorodności, zrównoważonej produkcji roślinnej, ich uwarunkowania prawne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Definiuje znaczenie uprawy ekologicznej i integrowanej i ich wpływ na środowisko naturalne oraz uwarunkowania społeczne | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasady nawożenia i ochrony roślin w ogrodnictwie integrowanym i ekologicznym oraz ich wpływ na środowisko naturalne | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesne zasady planowania i prowadzenia upraw ekologicznych i integrowanych i ich specyfikę | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Zna najnowsze ekologiczne i integrowane technologie uprawy roślin ogrodniczych oraz systemy produkcji ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ma podstawową wiedzę o przechowalnictwie warzyw i owoców w ekologicznej i integrowanej uprawie ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje procesy fizykochemiczne i biologiczne zachodzące w glebie i kształtujące jej wartość przyrodniczą i użytkową. Zna budowę najważniejszych typów gleb, podstawy klasyfikacji bonitacyjnej gruntów w Polsce | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Posiada wiedzę o agrofagach roślin ogrodniczych, zapobieganiu ich występowania i sposobach ich regulacji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ma podstawową wiedzę z zakresu przetwórstwa płodów ogrodniczych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Analizuje i rozwiązuje problemy wpływające na uprawy ekologiczne i integrowane | Kryteria weryfikacji Rozpoznaje problemy związane z ekologicznymi i integrowanymi uprawami ekologicznymi i integrowanymi | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ustala przydatność gleby do ekologicznej produkcji ogrodniczej, w tym jej żyzność oraz stopień zanieczyszczenia na podstawie dostępnych wyników analiz laboratoryjnych oraz map glebowo-rolniczych i map klasyfikacyjnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Rozpoznaje zagrożenia biologiczne charakterystyczne dla produkcji ogrodniczej. Mając na uwadze względy środowiskowe potrafi im zapobiec oraz je eliminować | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Potrafi ocenić ekologiczne skutki nawożenia, stosowania środków ochrony roślin oraz wykorzystania mikroorganizmów w ogrodnictwie | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Posługuje się wybranymi aktami prawa regulującymi sprawy związane z uprawami ekologicznymi i integrowanymi | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia pracę zespołu odpowiedzialnego za uprawy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia efekty ekonomiczne produkcji ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Prowadzi uprawy ekologiczne i integrowane w gospodarstwie o profilu ogrodniczym, odpowiada za prawidłowe przetwarzanie i przechowywanie produktów | Kryteria weryfikacji Stosuje technologie i techniki wykorzystywane w ekologicznym i integrowanym ogrodnictwie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Otrzymuje produkty ogrodnicze wysokiej jakości zgodne ze standardami bezpiecznej i zdrowej żywności. Wykorzystuje zdobytą wiedzę i umiejętności do prowadzenia gospodarstw ogrodniczych z uwzględnieniem ochrony środowiska naturalnego | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ustala przydatność gleby do ekologicznej produkcji ogrodniczej, w tym jej żyzność oraz stopień zanieczyszczenia na podstawie dostępnych wyników analiz laboratoryjnych oraz map glebowo-rolniczych i map klasyfikacyjnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Poprawnie przeprowadza procesy produkcji wybranych przetworów z owoców i warzyw | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Weryfikuje procesy technologiczne i metody produkcji pod kątem efektywności i zgodności z obowiązującym prawem | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Przygotowuje właściwe zmianowanie, dobiera odmiany użytkowe, termin uprawy, pielęgnację roślin, termin zbioru w celu uzyskania najlepszego pod względem jakościowym plonu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Zna i stosuje ekonomiczno-organizacyjne metody produkcji ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Warzywnictwo
- Podstawy uprawy warzyw,
- Systemy produkcji,
- Ekologiczne i integrowane technologie uprawy warzyw,
- Integrowana uprawa warzyw pod osłonami,
- Przechowalnictwo warzyw w uprawie ekologicznej i integrowanej,
- Sadownictwo
- Szkółkarstwo,
- Ekologiczne i integrowane technologie uprawy roślin sadowniczych,
- Pomologia,
- Formowanie i cięcie drzew i krzewów owocowych,
- Systemy produkcji,
- Zajęcia praktyczne w sadzie,
- Ekologiczna i integrowana ochrona roślin sadowniczych,
- Mało znane gatunki roślin sadowniczych w uprawie ekologicznej.
- Rośliny ozdobne
- Rośliny ozdobne uprawiane w gruncie – technologie uprawy i zastosowanie,
- Bioróżnorodność w ogrodzie i terenach zieleni,
- Podstawy dendrologii,
- Rośliny ozdobne w uprawie ekologicznej.
- Podstawy gleboznawstwa
- Podstawy ochrony roślin ogrodniczych
- Aspekty ekonomiczne w produkcji ogrodniczej
- Przetwórstwo płodów ogrodniczych (elementy)
- Seminarium dyplomowe
Czas trwania dwusemestralnych studiów - 210 h dydaktycznych (po 45 minut) (harmonogram usługi podaje/przelicza na godziny zegarowe). Przerwy w usłudze nie są wliczone w czas usługi rozwojowej.
Liczba punktów ECTS: 30
Dni zajęć: sobota, niedziela.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 400,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 400,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 20,95 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 20,95 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 0,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 0,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 0,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 0,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
dr inż. Piotr Chohura
Jest adiunktem w Katedrze Ogrodnictwa UPWr., Kierownik studiów podyplomowych "Nowoczesna produkcja owoców miękkich" (od 2021 r.).
W latach 2019-2024 prowadził zajęcia dla słuchaczy studiów podyplomowych oraz studentów studiów I i II stopnia.
Jest autorem i współautorem wielu publikacji, wydanych w latach 2019-2024 m.in.:
- Kwasy humusowe - dodatki poprawiające właściwości gleb i wzrost roślin,
- Nawożenie hortensji,
- The potential of the Hydreset irrigation support system to increase the productivity pot growing blueberries,
- Urine and grey water based liquid fertilizer – Production and the response of plants.
https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info/author/UPWrdbf73eb453b74199a0a6f52ee3ab3c17/
W ciągu ostatnich 5 lat był i jest kierownikiem projektów:
- Innowacyjna technologia uprawy warzyw w zamkniętym cyklu wody (SmartVeg) - w trakcie realizacji,
- Premia na Horyzoncie 2 (Boosting 4 BEST practices for SOIL health in Europe (BEST4SOIL)) (BEST4SOIL) - w trakcie realizacji,
- Wspieranie praktyk 4 BEST dla poprawy zdrowia gleby w Europie (BEST4SOIL) - w trakcie realizacji.
Cecylia Uklańska-Pusz
prof. dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska
Profesor Anna Sokół-Łętowska pracuje jako profesor zwyczajny w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Tytuł Profesora zwyczajnego uzyskała w 2023 r. Prowadzi zajęcia dla studentów studiów I i II stopnia oraz słuchaczy studiów podyplomowych. Do lutego 2024 r. była kierownikiem studiów podyplomowych "Zioła i nutraceutyki - ich znaczenie w gospodarce i zdrowiu".
Jest autorką i współautorką wielu publikacji. Publikacje, które ukazały się w ciągu ostatnich 5 lat to m.in.:
- Simulated Herbivory Affects the Volatile Emissions of Oak Saplings, while Neighbourhood Affects Flavan-3-ols Content of Their Leaves
- Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) – nowe (?) źródło cennych substancji
- Changes in Antioxidant Properties and Amounts of Bioactive Compounds during Simulated In Vitro Digestion of Wheat Bread Enriched with Plant Extracts.
Pełny wykaz publikacji zamieszczono w Bazie Wiedzy UPWr: https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info/author/UPWr791c87d569de48b28e047862eb4ded7c/
prof. dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski
Profesor zwyczajny (od 2024 r.), kierownik studiów podyplomowych "Ogrodnictwo miejskie" (od 2021 r.),
Obecnie członek dwóch Wiodących Zespołów Badawczych w UPWr.:
- Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (plants4FOOD),
- Bioróżnorodność i zrównoważony rozwój w rolnictwie i ogrodnictwie (BioDivRO).
W latach 2019-2024 prowadził zajęcia dla słuchaczy studiów podyplomowych oraz studentów I i II stopnia.
Jest autorem lub współautorem wielu publikacji. Wykaz publikacji w latach 2019-2024:
- The impact of buckwheat and paulownia (Paulownia elongata × P. fortunei) intercropping on beekeeping value and buckwheat yield,
- Drzewa do niewielkich przestrzeni: Wiśnia piłkowana 'Amanogawa',
- Agroleśnictwo jako odpowiedź na zmiany klimatu
- Krzewy do miast: Tawuła szara 'Grefshein'
- Wpływ słomy z miskanta jako dodatek do podłoża na wzrost i rozwój wybranych roślin ozdobnych w produkcji szkółkarskiej.
Więcej w Bazie Wiedzy UPWr: https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info.seam?id=UPWr22ece9e18ed04a4885927cf07e3f7240
Od 2023 r. jest członkiem zespołu realizującego projekt naukowy pn. "Produkcja ogrodnicza na zaspokojenie potrzeb odbiorców lokalnych w oparciu o standardy krótkiego łańcucha dostaw żywności i zmodyfikowany model RWS (rolnictwa wspieranego społecznie)"
dr inż. Marta Czaplicka
dr inż. Marta Czaplicka jest adiunktem, kierownikiem Katedry Ogrodnictwa na Wydziale Przyrodniczo-Technologiczny UPWr. (od 2020 r.), kierownik studiów podyplomowych "Ekologiczne i Integrowane Ogrodnictwo" (od 2018 r.). W latach 2019-2024 prowadziła zajęcia zarówno dla słuchaczy studiów podyplomowych jak i studentów I i II stopnia.
Jest autorem i współautorem wielu publikacji (wykaz od 2019 r.):
- The differences in the mineral content of selected grape cultivars in several vineyards in south-western Poland,
- The potential of the Hydreset irrigation support system to increase the productivity pot growing blueberries,
- Wielkość i jakość plonu maliny i truskawki uprawianych na hydroboxach.
Więcej w Bazie Wiedzy UPWr: https://bazawiedzy.upwr.edu.pl/info.seam?id=UPWrc2174ef778514dcc870cec9024280790&affil=&lang=pl
Kierownik projektów:
- Alternatywna technologia produkcji winorośli z wykorzystaniem innowacyjnych preparatów biologicznych podnoszących jakość win i cydrów (realizowany od 2023 r.),
- Produkcja ogrodnicza na zaspokojenie potrzeb odbiorców lokalnych w oparciu o standardy krótkiego łańcucha dostaw żywności i zmodyfikowany model RWS (rolnictwa wspieranego społecznie) (od 2023 r.)
- Innowacyjna technologia wytwarzania i rozlewu wina gronowego oraz sposób organizacji produkcji jako czynniki podniesienia jakości produktów winiarskich wytworzonych lokalnie (projekt zakończony, realizowany od 2019 r. ).
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie
Informacje dodatkowe
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w harmonogramie studiów (usługi).
W wyjątkowych przypadkach zajęcia mogą być realizowane w formie online.
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach Projektu Kierunek - Rozwój.
Adres
Adres
- pl. Grunwaldzki 24a, 50-363 Wrocław
- ul. C.K. Norwida 25 50-375 Wrocław
- ul. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław
Zajęcia odbywać się będą również w Stacjach Badawczo-Dydaktycznych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu:
1. w Psarach: Psary, ul. Główna 50
https://maps.app.goo.gl/zKD8DAbnvDkPtnis5
2. w Samotworze: Samotwór, 54-433 Wrocław
https://maps.app.goo.gl/PrYxvoXCr2jH5X9X6
oraz innych miejscach:
1. Arboretum w Wojsławicach: Wojsławice 2, 58–230 Niemcza
2. Ogród Botaniczny we Wrocławiu: ul. Sienkiewicza 23, 50-335 Wrocław