Kurs kelner z egzaminem czeladniczym
Kurs kelner z egzaminem czeladniczym
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą nabyć kompetencje do pracy w gastronomii na stanowisku barman - barista jak również do osób już pracujących w branży gastronomicznej oraz hotelarskiej które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe oraz chcących doskonalić swoją technikę serwisu napojów mieszanych i alkoholi.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji14-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi50
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Osoba posiadająca kwalifikację będzie potrafiła przyrządzać mieszane napoje alkoholowe oraz bezalkoholowe (soft drinks) według gotowych receptur oraz tworząc autorskie receptury. Ponadto na życzenie gości, korzystając z dostępnych produktów przygotowuje i zaserwuje drobne przekąski. Jest to osoba przygotowana do profesjonalnejobsługi gości, w tym w szczególności do dbania o dobrą atmosferę w relacji z nimi, rozpoznawania potrzeb i reagowania na nie.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącąalkoholi, napojów alkoholowych i dodatków | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje i rozróżnia typymocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne);- charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące);- charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny);- charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy);- omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycerujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne). | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole | Kryteria weryfikacji - wymienia i charakteryzuje technikiprzygotowywania mieszanych iniemieszanych napojów alkoholowych(np. shakerowania);- omawia i dobiera szkło do typu napoju;- omawia i dobiera sprzęt i narzędzia doprzygotowania danego typu napoju; podaje receptury wskazanychmieszanych napojów alkoholowychwedług klasyfi kacji IBA – offi cialcocktails (klasyfi kacjaMiędzynarodowego StowarzyszeniaBarmanów) (Mojito, Margarita, Daiquiri,Sex on the Beach, Pina Colada,Kamikaze Original, Cosmopolitan,Tequila Sunrise, Martini Cocktail, LongIsland Ice Tea, Black Russian,Manhattan, B-52, Kir Royale, KrwawaMary); - przygotowuje do podania i podajealkohole (jeden z listy: wódka czysta,whisky/whiskey, brandy, piwo); - przygotowuje mieszany napójalkoholowy (jeden z listy: Mojito,Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach,Pina Colada, Kamikaze Original,Cosmopolitan, Tequila Sunrise, MartiniCocktail, Long Island Ice Tea, BlackRussian, Manhattan, B-52, Kir Royale,Krwawa Mary); - przygotowuje autorski mieszany napójalkoholowy według podanychpreferencji gościa (moc, typ alkoholu,słodycz, kwasowość, gorycz). | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe (soft drinks) | Kryteria weryfikacji - omawia techniki przygotowaniamieszanych napojów bezalkoholowych(np. blenderowanie);- omawia trendy w przygotowaniumieszanych napojów bezalkoholowych(bezalkoholowe wersje klasycznychdrinków, smoothie, fi t drinks); - podaje receptury wskazanychmieszanych napojów bezalkoholowych(Mojito Virgin, Pina Colada Virgin,Tequila Sunrise Virgin); - przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa(np. smoothie). | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Omawia rodzaje drobnych przekąsek | Kryteria weryfikacji - wymienia i charakteryzuje rodzaje drobnych przekąsek stosowanych w barze;- podaje propozycje przekąsek, które można przygotować w barze. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje drobne przekąski | Kryteria weryfikacji - przygotowuje przykładową zimną przekąskę z dbałością o estetykę serwowania, np. tartinki, koreczki, roladki;- serwuje wybrane przekąski w barze. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady obsługi gości | Kryteria weryfikacji - omawia zasadę gościnności w pracy barmana;- omawia zasady etyki w pracy barmana(np. dyskrecja, cierpliwość, uczciwość, uprzejmość). | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad obsługi gości | Kryteria weryfikacji - zadaje pytania służące identyfi kacjipotrzeb gościa;-zadaje pytania służące zebraniu opiniina temat przygotowanego napojumieszanego; - prezentuje przygotowany napój,omawiając użyte składniki, ichpochodzenie oraz sposóbwykorzystania; - omawia sposoby dbania o dobrerelacje z gośćmi (np. zwrotygrzecznościowe, sposoby rozładowaniastresu, anegdoty); - omawia przykładowe trudne inietypowe sytuacje w pracy barmana ipodaje propozycje rozwiązań; - omawia prawne uwarunkowania serwowania alkoholu gościom. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeKelner
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęIzba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Lublin)
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Lublin)
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Dzień I
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 7 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 7 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 140,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 140,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 0,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 0,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 1 000,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 1 000,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Bartłomiej Gawlak - Kubik
warsztaty i kursy barmańskie, kelnerskie przeprowadza szkolenia personelu lokali
gastronomicznych i nie tylko. Entuzjasta kreacji nowych, niekonwencjonalnych połączeń smaków.
Wiedza, którą przekazuje podczas szkoleń i warsztatów, poparta jest wieloletnią praktyką w
zawodzie barmana, i kelnera oraz kilkuletnim stażem wykładowcy.
Osiągnięcia zawodowe:
1997 – obecnie Sędzia Krajowy I Międzynarodowy w Konkursach Barmańskich i Degustator w
konkursach Kulinarnych Delegat Kongresów I.B.A
2013-2021 - Prezes Okręgu Polski Południowej
2009 - przyznanie Srebrnej Odznaki ,,Serce Za Serce” Przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w
Pionkach
2010 - przyznanie Złotej Odznaki na Rzecz Stowarzyszenia Polskich Barmanów
2002-2011- Wiceprezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów
2000- Dyplom Uznania za pracę na rzecz Stowarzyszenia Polskich Barmanów
1994-2001 Prezes Okręgu Polski Południowej – dwie kadencje
1991 - Członek Stowarzyszenia Polskich Barmanów
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Podczas szkolenia Uczestnik otrzymuje dostęp do materiałów szkoleniowych w formie papierowej. Materiały potrzebne do realizacji zajęć praktycznych zapewnia organizator.
Warunki uczestnictwa
W przypadku szkoleń dofinansowanych warunkiem uczestnictwa w szkoleniach jest założenie przez Uczestnika konta w Bazie Usług Rozwojowych oraz spełnienie warunków, które są przedstawione przez danego Operatora, do którego składane są dokumenty o dofinansowanie do usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. 50x45min. Usługa każdego dnia trwa 10 godz. dydaktycznych. Ostatni dzień szkolenia zakończony jest egzaminem. Dodatkowo każdego dnia przewidziano przerwy - 2x15min
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi