Planowanie i logistyka w procesie produkcji żywności.
Planowanie i logistyka w procesie produkcji żywności.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Logistyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy firm działających w sektorze żywności wysokiej jakości, pracownicy uczestniczący w planowaniu i logistyce w procesie produkcji żywności - pracownicy nieposiadający formalnego wykształcenia w planowaniu i logistyce w procesie produkcji żywności - pracownicy którzy chcieliby oficjalnie potwierdzić swoje umiejętności zawodowe z zakresu planowania i logistyki w przemyśle spożywczym
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji15-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie kompleksowo przygotowuje pracowników do nabycia wiedzy i umiejętności w zakresie samodzielnego planowania zamówień surowców, towarów i usług niezbędnych dla prowadzonej w zakładzie produkcji. Prowadzi do nabycia kompetencji w zakresie zasad gospodarowania surowcami, produktami i półproduktami, planowania i realizacji niezbędnego transportu wewnętrznego, gospodarki odpadami oraz opakowaniami.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje procesy technologiczne i logistyczne w produkcji żywności, uwzględniając cykl produkcyjny i bieżące potrzeby zakładu. | Kryteria weryfikacji - Poprawnie opisuje etapy planowania procesów technologicznych i logistyki. - Identyfikuje kluczowe czynniki wpływające na efektywność produkcji. - Analizuje przykłady planowania procesów w różnych cyklach produkcyjnych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Planuje zamówienia surowców, towarów i usług niezbędnych do produkcji. | Kryteria weryfikacji - Tworzy listy zamówień surowców i usług. - Kalkuluje zapotrzebowanie na surowce na podstawie danych produkcyjnych. - Ocenia efektywność planowania zamówień na podstawie symulacji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Wyjaśnia zasady gospodarowania surowcami, produktami i półproduktami, uwzględniając aspekty ekonomiczne, bezpieczeństwo i jakość produktu. | Kryteria weryfikacji - Definiuje zasady gospodarki surowcami i produktami. - Opisuje wpływ aspektów ekonomicznych na zarządzanie surowcami. - Analizuje wpływ bezpieczeństwa i jakości na procesy produkcyjne. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Organizuje transport wewnętrzny, gospodarkę odpadami i opakowaniami, zapewniając ciągłość produkcji i prawidłową spedycję. | Kryteria weryfikacji - Projektuje schemat transportu wewnętrznego w zakładzie. - Opracowuje procedury zarządzania odpadami i opakowaniami. - Ocenia efektywność organizacji transportu i gospodarki odpadami. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Realizuje dostawy surowca i dystrybucję produktów gotowych, uwzględniając warunki temperatury, wilgotności i inne warunki przechowywania. | Kryteria weryfikacji - Monitoruje warunki przechowywania surowców i produktów. - Planuje i realizuje dostawy oraz dystrybucję zgodnie z wymaganiami. - Analizuje wpływ warunków przechowywania na jakość produktów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Wykorzystuje nowoczesne technologie, w tym oprogramowanie i robotyzację, w procesach produkcyjnych, magazynowych i transportowych. | Kryteria weryfikacji - Obsługuje oprogramowanie do zarządzania produkcją i logistyką. - Wyjaśnia zasady działania zrobotyzowanych linii produkcyjnych. - Analizuje wpływ technologii na efektywność procesów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Podejmuje działania mające na celu prawidłowe planowanie procesów technologicznych i logistyki, przewidując potencjalne trudności. | Kryteria weryfikacji Identyfikuje potencjalne problemy w procesach produkcyjnych i logistycznych. - Opracowuje scenariusze zapobiegania trudnościom. - Ocenia efektywność działań zapobiegawczych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Rozwiązuje praktyczne problemy związane z pracą w sektorze produkcji żywności. | Kryteria weryfikacji - Analizuje i rozwiązuje studia przypadków. - Prezentuje rozwiązania problemów zidentyfikowanych przez uczestników. - Ocenia efektywność w rozwiązywaniu problemów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Planuje rozwój własnych kompetencji i świadomie podchodzi do doszkalania siebie i pracowników zespołu. | Kryteria weryfikacji - Definiuje własne potrzeby szkoleniowe. - Opracowuje plan rozwoju kompetencji. - Analizuje korzyści z doszkalania pracowników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie trwa 30 godzin dydaktycznych, tj. 22,5 godziny zegarowe (1 godzina dydaktyczna = 45 minut).
W trakcie trwania szkolenia uwzględnione zostały 15 minutowe przerwy, po jednej w każdym dniu szkolenia. Przerwa koło godziny 12.00
Część teoretyczna stanowi 10% czasu kształcenia, a pozostały czas przeznaczony jest na zajęcia praktyczne – rozwiązywanie zadań problemowych (symulacje, case study, przygotowywanie planów, scenariuszy itp.)
Dzień I
CZĘŚĆ TEORETYCZNA + CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
- Przygotowanie do planowania procesów technologicznych i logistyki w procesie produkcji żywności w ramach działań realizowanych w zakładzie produkcyjnym, w zależności od cyklu produkcyjnego i bieżących potrzeb.
- Planowanie zamówień surowców, towarów i usług niezbędnych dla prowadzonej w zakładzie produkcji.
Dzień II
CZĘŚĆ TEORETYCZNA
- Zasady gospodarowania surowcami, produktami i półproduktami, z uwzględnieniem aspektów ekonomicznych, bezpieczeństwa i jakości produktu finalnego.
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
- Niezbędny transport wewnętrzny, gospodarka odpadami oraz opakowaniami, dla zapewnienia ciągłości produkcji i prawidłowej spedycji.
- Realizacja dostaw surowca i dystrybucji produktów gotowych z uwzględnieniem warunków temperatury, wilgotności i innych warunków przechowalniczych.
Dzień III CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
- Nowoczesne technologie, w tym oprogramowanie komputerowe i robotyzacja linii produkcyjnych, magazynów i transportu.
- Niezbędne działania, które muszą być podejmowane dla prawidłowego planowania procesów technologicznych i logistyki, w tym umiejętności przewidywania potencjalnych trudności i ich zapobiegania.
- Zajęcia praktyczne dotyczące faktycznych problemów z którymi mieli styczność uczestnicy w czasie swojej pracy w sektorze cz1
- Ćwiczenia praktyczne dotyczące faktycznych problemów z którymi mieli styczność uczestnicy w czasie swojej pracy w sektorze cz2
- Umiejętność podejmowania odpowiednich działań dla poszerzania własnych kompetencji w zakresie stanowiska pracy oraz świadomość konieczności doszkalania siebie i pracowników swojego zespołu.
- Walidacja (60 minut), podsumowanie i zakończenie szkolenia. Wręczenie certyfikatów oraz zaświadczeń potwierdzających nabyte kompetencje.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 4 Dzień I | Prowadzący Dorota Machcińska | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 07:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 4 Dzień II | Prowadzący Dorota Machcińska | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 07:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 4 Dzień III | Prowadzący Dorota Machcińska | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 4 walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto140,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto140,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Dorota Machcińska
,kierunek Inżynieria Żywienia. Ukończyła studia z wyróżnieniem na Wyższej Szkole Bankowej w
Szczecinie, kierunek Zrządzanie Zasobami Ludzkimi. Posiada ponad 15-letnie doświadczenie
zawodowe, w tym bogatą praktykę zawodową w sektorze MŚP, praktykę i nadzór nad liniami
technologicznymi w branży produkcyjno-rolniczej. Audytor wewnętrzny systemu HACCP,
Pełnomocnik ds. HACCP.
Wieloletni udział w życiu gospodarczym jako właściciel czy menadżer, gdzie m. in. tworzyła i
organizował procesy biznesowe. Dziesiątki przeprowadzonych szkoleń zewnętrznych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały dydaktyczne w formie papierowej przygotowane w oparciu o tematykę szkolenia oraz zgodnie wymaganiami prawnymi określonymi w prawie polskim oraz UE.
Uczestnicy szkolenia otrzymają zaświadczenie o odbyciu szkolenia oraz certyfikat potwierdzające nabyte umiejętności, które stanowią potwierdzenie kompetencji.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa jest zgłoszenie się za pośrednictwem BUR na podstawie numeru ID i uzyskaniu akceptacji operatora. Akceptacja niniejszej karty usługi przez operatora jest niezbędna przed zapisaniem się na usługę w BUR.
Informacje dodatkowe
Sprzęt niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu dydaktycznego obejmuje komputer wraz z oprogramowaniem, rzutnik, mikrofon, pointer, tablica/flipchart.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi