Sommelier – wszechstronna praktyka i wiedza o winie
Sommelier – wszechstronna praktyka i wiedza o winie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób dorosłych chcących zdobyć lub uzupełnić kompleksową wiedzę o winie, ze szczególnym naciskiem na rozwój umiejętności praktycznych związanych z profesjonalnymi zasadami opisu i oceny wina oraz pracą z winem w restauracjach.
Uczestnikami szkolenia mogą być:
- Pracownicy branży HoReCa – kelnerzy, barmani, managerowie restauracji i hoteli, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje, wyróżnić się na rynku pracy;
- Pełnoletni uczniowie i studenci szkół gastronomicznych – przyszli profesjonaliści pragnący zdobyć praktyczne umiejętności niezbędne do pracy w zawodzie;
- Nauczyciele zawodów gastronomicznych – osoby kształcące młode pokolenie specjalistów, które chcą poszerzyć swoją wiedzę i wzbogacić program nauczania;
- Osoby chcące się przekwalifikować – osoby rozważające zmianę ścieżki kariery i pragnące zdobyć wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy jako sommelier.
- Osoby dorosłe zainteresowane szeroko pojętą tematyką wina.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji13-07-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi11
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat ICVC - SURE (Standard Usług Rozwojowych w Edukacji): Norma zarządzania jakością w zakresie świadczenia usług rozwojowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie „Sommelier – wszechstronna praktyka i wiedza o winie” przygotowuje do zdobycia praktycznych umiejętności niezbędnych do samodzielnego wykonywania zawodu sommeliera w odniesieniu do aktualnych wymagań stawianych na rynku pracy oraz trendów w zachowaniach konsumenckich. Obejmuje ono zwłaszcza profesjonalną ocenę i opis win, umiejętność ich rozpoznawania i identyfikowania różnic między stylami wina, a także zarządzanie winem w lokalach gastronomicznych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje i charakteryzuje wino w obszarze jego obsługi, produkcji i geografii. | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje zawody i rodzaje nauk związane z winem. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wymienia główny skład wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia typy win (np. spokojne, musujące, wzmacniane). | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje najważniejsze kraje i regiony winiarskie na świecie. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje najczęściej uprawiane na świecie szczepy winorośli. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Opisuje główny proces produkcji wina i cykl uprawy winorośli. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Ocenia i opisuje wino. | Kryteria weryfikacji Ocenia i opisuje wino według kryteriów organoleptycznych (wzrok, węch, smak). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Wymienia i opisuje różnice organoleptyczne występujące między różnymi stylami wina. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje wino. | Kryteria weryfikacji Wymienia prawidłowe temperatury serwowania i przechowywania wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia i dobiera szkło do serwisu różnych stylów wina. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Podaje wino z uwzględnieniem jego etapów (przygotowanie wina, otwieranie, nalewanie). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Otwiera i dekantuje wina dojrzałe przy użyciu specjalistycznych narzędzi („wąsy” do wina, dekanter). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Nadzoruje nad wykorzystaniem wina w lokalach gastronomicznych. | Kryteria weryfikacji Wymienia zasady przechowywania win oraz strategie ich dojrzewania. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia kartę win lokali gastronomicznych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Dobiera wino do potraw na podstawie określonego menu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Biorąc pod uwagę warunki organizacyjne, wszystkie materiały niezbędne do realizacji usługi dostarczone zostaną przez organizatora. W celu przeprowadzenia szkolenia i egzaminu praktycznego organizator zapewnia m.in. kieliszki, karafki, trybuszony, wąsy do otwierania dojrzałych win, nalewaki oraz inne akcesoria sommelierskie wynikające z programu szkolenia. Gwarantując najwyższą jakość szkolenia organizator zapewnienia realizację programu w warunkach rzeczywistych, przygotowując do tego salę zawierającą stoliki restauracyjne oraz profesjonalne stanowisko sommelierskie. Zajęcia praktyczne prowadzone są w grupach czteroosobowych. Charakter szkolenia zawiera się zarówno w teorii, jak i praktyce - z wykorzystaniem powyższych.
Szkolenie odbywa się w godzinach zegarowych, czyli 1 godzina szkolenia równa się 60 minut. Przerwy nie wliczają się do czasu trwania szkolenia.
Szkolenie oparte jest na czterech modułach.
I Moduł
Wprowadzenie do współczesnych zawodów i nauk o winie
- Identyfikacja zawodów i nauk zajmujących się winem
- Aktualna sytuacja na rynku wina z perspektywy popytu, podaży, nauki i pracy
Sommelier – synteza zawodu w ujęciu teoretycznym i praktycznym
- Klasyfikacja zawodu sommeliera w ISCO, PKD
- Międzynarodowe systemy certyfikacji sommelierów
- Kluczowe kompetencje wymagane w zawodzie sommeliera
- Aktualne uwarunkowania egzo- i endogeniczne kształtujące sommeliera
II Moduł
Wprowadzenie do świata win
- Historia wina
- Definicja wina oraz szczegółowy opis jego składu
- Dyskusja na temat mitów związanych z winem
Uprawa winorośli (ang. viticulture)
- Roczny cykl pracy winnicy
- Najważniejsze czynniki wpływające na uprawę winorośli
- Rodzaje upraw oraz najistotniejsze odmiany winorośli
Produkcja wina (ang. vinification)
- Podstawowe techniki produkcji wina – etapy i procesy
- Rodzaje butelek, opakowań i korków wykorzystywanych w produkcji wina
Klasyfikacja i style wina na rynku
- Klasyfikacja win w Unii Europejskiej i na świecie
- Typologia win ze względu na musowanie, barwę oraz zawartość cukru resztkowego
- Wpływ różnic w uprawie winorośli oraz winifikacji na styl wina
Geografia wina i system apelacyjny
- Najważniejsze regiony winiarskie świata - szczegółowa charakterystyka
- System apelacji i jego wpływ na klasyfikację win
- Ćwiczenia z umiejscowienia konkretnych regionów i win na mapie świata
III Moduł
Technika opisu i oceny wina
- Międzynarodowe standardy oceny i opisu wina
- Kluczowe kryteria w ocenie organoleptycznej wina
- Elementy oceny pozwalające rozpoznać i odróżnić style win
- Ćwiczenia praktyczne – opis wina i określenie stylu oraz charakteru wina
IV Moduł
Podstawy warsztatu sommeliera związane z serwisem
- Narzędzia pracy sommeliera - kieliszki, karafki i akcesoria
- Prawidłowe temperatury podawania i przechowywania win
- Zasady i techniki serwisu wina
- Praktyczne przygotowanie stanowiska sommelierskiego i stołu do serwisu
Serwis wina – techniki podstawowe i zaawansowane
- Techniki otwierania i serwowania rożnych stylów win
- Wykorzystanie specjalistycznych narzędzi sommelierskich do otwierania win dojrzałych
- Ćwiczenia praktyczne z otwierania i serwowania win
Zastosowanie wina w gastronomii
- Idea i przykłady kart win lokali gastronomicznych
- Warsztaty praktyczne z oceny kart win restauracji
- Zasady doboru win do potraw w ramach wine & food pairingu
- Ćwiczenia w dobieraniu win do określonego menu
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Wprowadzenie do współczesnych zawodów i nauk o winie oraz synteza sommeliera w ujęciu teoretycznym i praktycznym | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 14-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Wprowadzenie w świat win, uprawy winorośli (ang. viticulture) oraz produkcji wina (ang. vinification) | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 14-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Klasyfikacje i style wina na rynku | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 14-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Technika degustacji, opisu i oceny wina część 1 | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 14-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Geografia wina i system apelacyjny | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 14-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Technika degustacji, opisu i oceny wina część 2 | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 15-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Podstawy warsztatu sommeliera związane z serwisem | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 15-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Serwis wina – techniki podstawowe i zaawansowane | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 15-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Zastosowanie wina w gastronomii | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 15-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Przerwa przed egzaminem | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 15-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Egzamin – test teoretyczny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 15-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Egzamin – zadanie praktyczne | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 15-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 350,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 350,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto395,45 PLN
- Koszt osobogodziny netto395,45 PLN
Prowadzący
Prowadzący
MAREK HENDEL
Poza działalnością akademicką jest również praktykiem biznesu. Zarządzał małymi i dużymi specjalistycznymi punktami sprzedaży alkoholi, zdobywając dogłębną wiedzę na temat rynku, trendów konsumenckich oraz zarządzania produktami alkoholowymi. Od ponad 10 lat prowadzi także firmę – 3 Sommelierów, firmę będącą liderem na rynku wydarzeń, usług edukacyjnych oraz szkoleń i consultingu. Na co dzień współpracuje z najbardziej prestiżowymi restauracjami na Śląsku.
Jego kompetencje sommelierskie potwierdzają prestiżowe certyfikaty, w tym: WSET 3 (Wine & Spirit Education Trust), French Wine Scholar (Wine Scholar Guild), MOOC Champagne czy Portugal Wines.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Wszystkie materiały niezbędne do realizacji usługi dostarczone zostaną przez organizatora. W celu przeprowadzenia szkolenia i egzaminu praktycznego organizator zapewnia m.in. kieliszki, karafki, trybuszony, wąsy do otwierania dojrzałych win, nalewaki oraz inne akcesoria sommelierskie wynikające z programu szkolenia. Gwarantując najwyższą jakość szkolenia organizator zapewnienia realizację programu w warunkach rzeczywistych, tj. stolik restauracyjny oraz profesjonalne stanowisko sommelierskie. Zajęcia praktyczne prowadzone są w grupach czteroosobowych.
W przypadku dofinansowania usługi szkoleniowej na poziomie 70% i 80% jest zwolniona z podatku VAT.
Podstawa: art. 43 ust. 1 pkt 29 lit.c ustawy o VAT oraz §3 ust.1 pkt 14 rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz. U. z 2015, poz. 736).
Informacje dodatkowe
Aby otrzymać zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, uczestnik musi wziąć udział w co najmniej 80% zajęć, uzyskać pozytywny wynik z egzaminu pisemnego oraz praktycznego. Egzamin pisemny przeprowadzany jest w formie testu. Arkusz egzaminacyjny zawiera 10 pytań. Są to pytania zamknięte, jednokrotnego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie co najmniej 50% poprawnych odpowiedzi. Egzamin praktyczny składa się z realizacji zadania, które uczestnik egzaminu otrzymuje w drodze losowania. Zadanie dotyczy jednej z czynności praktycznej, będącej przedmiotem szkolenia. Egzaminy przeprowadzane są pod koniec zajęć. Egzaminy są przeprowadzane i oceniane przez reprezentanta dostawcy szkolenia, wyznaczonego jedynie do przeprowadzenia walidacji. Zapewnia się przez to rozdzielność funkcji między procesem kształcenia a walidacją.
Szkolenie odbywa się w godzinach zegarowych, czyli 1 godzina szkolenia równa się 60 minut. Przerwy nie wliczają się do czasu trwania szkolenia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi