Trener Personalny z elementami dietetyki i suplementacji
Trener Personalny z elementami dietetyki i suplementacji
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Usługa dedykowana Uczestnikom, chcącym uzyskać uprawnienia umożliwiające prowadzenie zajęć z podopiecznymi w zakresie różnych form aktywności ruchowej, oraz nabyć wiedze i umiejętności w zakresie porad dietetyczno-suplementacyjnych i prowadzenia treningów personalnych w obiektach sportowo-rekreacyjnych, fitness klubach, ośrodkach komercyjnych, instytucjach związanych ze sportem, siłowniach, centrach dietetyki, prywatnych gabinetach dietetycznych i innych podmiotach gospodarczych związanych ze sportem, żywieniem i zdrowym stylem życia.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji22-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat ICVC - SURE (Standard Usług Rozwojowych w Edukacji): Norma zarządzania jakością w zakresie świadczenia usług rozwojowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa potwierdza przygotowanie do samodzielnego działania z zakresu różnych form i metod treningowych stosowanych w pracy Trenera personalnego. Szkolenie umożliwia między innymi zdobycie wiedzy z zakresu dietetyki i suplementacji w zależności od celu treningu, przyswojenie wiedzy merytorycznej i praktycznej z zakresu materiału przekazywanego na kursie trenerskim m.in z podstaw anatomii i różnych form treningów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Stosuje przepisy związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią | Kryteria weryfikacji omawia przepisy prawa określające wymagania w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozpoznaje elementy dotyczące anatomii i fizjologii człowieka | Kryteria weryfikacji wskazuje poszczególne mięsnie w ciele człowieka-wskazuje poszczególne kości w ciele człowieka -wskazuje mechanizmy rządzące przebiegiem czynności życiowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Realizuje działania edukacyjno-informacyjne w procesie treningowym | Kryteria weryfikacji przekazuje uczestnikowi informacje dotyczące planu treningowego i zdrowego stylu życia, które mogą zwiększyć świadomość realizacji celów treningowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozpoznaje potrzeby i możliwości uczestnika treningu | Kryteria weryfikacji analizuje informacje uzyskane na podstawie wywiadu przeprowadzonego z uczestnikiemanalizuje stan zdrowia i sprawność motoryczną uczestnika w oparciu o przeprowadzone testy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje plan treningowy | Kryteria weryfikacji ustala z klientem cele treningowe,periodyzuje proces treningowy dobiera formy, metody i środki treningowe do ustalonych celów w oparciu o możliwości psychofizyczne klienta dobiera i planuje jednostki treningowe do ustalonych celów, przygotowując do nich konspekt zajęć | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje najczęściej wystepujące urazy oraz środki ochrony zdrowia w sporcie dla wszystkich a także przeciwskazania do aktywności fizycznej | Kryteria weryfikacji definiuje czynniki które wskazują na przeciwskazania do wykonywania określonych ćwiczeń | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Praktykuje ćwiczenia na wszystkie partie mięśniowe | Kryteria weryfikacji stosuje zakres ćwiczeń na wszystkie partie mięśniowe z ciężarem własnego ciała sprzętem fitness oraz na maszynach, posługuje się podstawowymi założeniami treningu personalnego | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wspiera uczestnika we wdrażaniu aktywnego stylu życia | Kryteria weryfikacji prezentuje poziom przygotowania motorycznego umożliwiający realizację procesu treningowego i mobilizujący uczestnika do wysiłku fizycznego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Omawia biologiczne podstawy planowania procesu treningowego | Kryteria weryfikacji opisuje zmiany zachodzące w narządach i układach człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem aparatu ruchu, w odniesieniu do procesu treningowego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Omawia obszar zawodowy trenera personalnego | Kryteria weryfikacji opisuje specyfikę treningu personalnego i kierunki jego rozwoju w Polsce i na świecieopisuje zadania zawodowe trenera personalnego opisuje zasady etycznego postępowania w realizacji procesu treningowego w sporcie dla wszystkich | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC CERTYFIKACJA SP Z O.O.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC CERTYFIKACJA SP Z O.O.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Ramowy program usługi:
1.Podstawowa wiedza na temat żywienia w sporcie, rola węglowodanów, białka i tłuszczy ,wody i składników mineralnych w diecie
2.Wiedza z zakresu planowania dziennej diety osoby aktywnej fizycznie-drugi dzień
3.Umiejętność komponowania zbilansowanych posiłków odpowiednio do stopnia aktywności fizycznej
4. Wiedza z zakresu dietetyki w ujęciu redukcji wagi
5.Wiedza z zakresu dietetyki w ujęciu przyrostu masy mięśniowej
6.Podstawowa wiedza z zakresu suplementacji
7.Wiedza z zakresu czynników szkodliwych w diecie sportowca i osoby aktywnej fizycznie
8.Podstawowa wiedza z zakresu anatomii ciała
9.Wiedza z zakresu odpowiedniego doboru ćwiczeń z obciążeniami
10.Umiejętność przeprowadzenia treningu siłowego z odpowiednim doborem ćwiczeń na maszynach siłowych i wolnych ciężarach całe ciało oraz przy użyciu taśm TRX, Ketli plus kontynuacja dnia 5tego plus całe ciało TRX KETLE
11.Umiejętność przeprowadzania treningu funkcjonalnego różne formy.-z przywracaniem funkcjonalności i korekty wad postawy
12.Łączenie w formy treningowe wszystkich poznanych metod ćwiczeń( trening hybrydowy)
13.Podstawy treningu crossfit
14. Egzamin zawodowy ICVC
Warunki organizacyjne dla przeprowadzenia usługi:
- maksymalna liczba Uczestników/czek kursu: 15
- 15 stanowisk warsztatowych: każdy z Uczestników/czek posiada własne stanowisko warsztatowe wyposażone w wszystkie materiały dydaktyczne między innymi: dietetyka sportowa dla trenera, dietetyka kliniczna dla trenera, programowanie treningowe dla trenera, marketing trenera i dietetyka, anatomia w praktyce, psychologia dla trenera, prowadzenie klienta krok po kroku
Obowiązkowe dla każdego uczestnika jest uczestnictwo w zajęciach (dopuszczalne jest 20% nieobecności).
Usługa szkoleniowa będzie realizowana w formie zajęć teoretycznych i praktycznych.
Zajęcia teoretyczne: 10
Zajęcia praktyczne: 30
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych, przez godzinę kursu rozumie się 45 min dydaktycznych. Na każdą godzinę kursu przewidziane jest proporcjonalnie 15 min przerwy. Przerwy ustalane są elastycznie jednak nie mniej niż 15 min na każde 2 godziny. Zapewniona jest przerwa 45 min w przypadku zajęć trwających powyżej 6 godzin.
Czas trwania jednego modułu/zjazdu nie przekracza 5 następujących po sobie dni. Czas trwania zajęć łącznie z przerwami nie przekracza 8 godzin zegarowych w ciągu jednego dnia. W trakcie zajęć zaplanowane są regularne przerwy w ilości nie mniejszej niż 15 minut na 2 godziny zegarowe.
Przerwy kawowe oraz obiadowe nie są wliczane w czas trwania usługi.
Praktyczne umiejętności:
Program kursu nastawiony jest na praktyczne ćwiczenia i studia przypadków, co pozwala uczestnikom na zastosowanie zdobytej wiedzy w realnych sytuacjach. Praktyczne podejście gwarantuje, że uczestnicy będą gotowi do efektywnej pracy od razu po ukończeniu usługi.
Weryfikacja efektów uczenia się:
Po zakończeniu usługi zostanie przeprowadzony zewnętrzny proces walidacji oraz certyfikacji. Walidację przeprowadza jednostka zewnętrzna: ICVC Certyfikacja Sp. z o.o. z siedzibą ul. Dźwigowa 3/3, 02- 437 Warszawa. Walidacja obejmuje każdego uczestnika usługi i odbywa się stacjonarnie w ostatnim dniu kursu.
Po zakończeniu usługi rozwojowej Uczestnik otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz certyfikat o zdanym egzaminie.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto250,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Kamila Porczyk
Marcin Jabłoński
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymują pakiet edukacyjny: teczka, zeszyt, długopis, skrypt szkoleniowy oraz materiały szkoleniowe przygotowane przez wykładowców. Do dyspozycji Uczestnika będą dostępne także wszystkie materiały edukacyjne wykorzystywane podczas szkolenia.
Materiały szkoleniowe zawierają podsumowanie treści szkolenia i odwołania do źródeł wiedzy, na których zostały oparte, z poszanowaniem praw autorskich. Ponad to materiały każdorazowo są dostosowane do poziomu wiedzy uczestników oraz potrzeb związanych z ewentualnymi niepełnosprawnościami
Informacje dodatkowe
Szkolenie Trener Personalny z elementami dietetyki i suplementacji zakończone egzaminem zawodowym oraz wydaniem stosownego certyfikatu i zaświadczenia o ukończeniu szkolenia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi