Kurs Zawodowy Kelner (kod zawodu 513101)/ Barman (kod zawodu - 513202 )
Kurs Zawodowy Kelner (kod zawodu 513101)/ Barman (kod zawodu - 513202 )
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Kurs Kelner (kod zawodu -513101)/ Barman (kod zawodu- 513202) z egzaminem adresowany jest do osób, które: - pracują już w gastronomii lub hotelarstwie; - chcą uzyskać nową kwalifikację lub przekwalifikować się; - są nauczycielami przedmiotów zawodowych w szkołach gastronomicznych; - są absolwentami szkół zawodowych z obszaru hotelarstwa i gastronomii - są zainteresowane tematyką szkolenia. Kurs jest odpowiedni dla osób na każdym poziomie zaawansowania, zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy kelnera oraz za barem, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kwalifikacje w tym zakresie.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji25-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi35
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs Kelner (kod zawodu 513101) / Barman (kod zawodu 513202)przygotowuje do samodzielnej pracy w zawodzie Kelnera/ Barmana w branży gastronomicznej w restauracjach,
kawiarniach,
pubach, barach i innych punktach gastronomicznych typu sale bankietowe, czy eventowe.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje wiedzę dotyczącą zasadobsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wiedzędotyczącą zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad wysokiej kulturyosobistej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoką kulturęosobistą | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasadynakrywania do stołu | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadynakrywania do stołu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje umiejętność szybkiegonawiązania kontaktu z klientami | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje umiejętnościszybkiego nawiązania kontaktu z klientami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje rozwinięte umiejętnościinterpersonalne – komunikatywność i otwartość | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje rozwinięteumiejętności interpersonalne komunikatywność i otwartość | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady autoprezentacji ipierwszego wrażenia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyautoprezentacji i pierwszego wrażenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady komunikacji werbalneji pozawerbalnej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadykomunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy dotyczące savoir vivrez zakresu branży gastronomicznej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje tematydotyczące savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje standardy profesjonalnegoprzyjęcia zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje profesjonalneprzyjęcie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad udzielaniawyczerpujących informacji | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyudzielania wyczerpujących informacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady dotyczące jakościpodawanych potraw | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadydotyczące jakości podawanych potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady przygotowaniaróżnego rodzaju napojów – dobór składników | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyprzygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia techniki przygotowywanianapojów | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje technikiprzygotowywania napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje zapasy orazskładanie zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje śledzeniezapasów i składanie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje wysoki poziom uważności naobsługiwanych gości | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoki poziomuważności na obsługiwanych gości | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady dotyczące zdolnościpodzielności uwagi i szybkiego reagowania | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zdolnośćpodzielności uwagi i szybkiego reagowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje współpracezespołową | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje współpracezespołową | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje się dobrą pamięcią | Kryteria weryfikacji Omawia zasady dobrej pamięci | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidację"Eska" Biuro Usług Szkoleniowo Doradczych
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującego"Eska Biuro Usług Szkoleniowo Doradczych
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
1. Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym 2. Wysoka kultura osobista 3. Wiedza dotycząca zasad nakrywania do stołu 4. Umiejętność szybkiego nawiązania kontaktu z klientami 5. Rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość . Wiedza dotycząca zasad autoprezentacji i pierwszego wrażenia 7. Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej . Znajomość savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej 9. Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia 10. Umiejętność udzielania wyczerpujących informacji 11. Wiedza dotycząca jakości podawanych potraw 12. Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników 13. Znajomość różnych techniki przygotowywania napojów 14. Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia 15. Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości 1 . Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania 17. Dobra pamięć 1 . Umiejętność współpracy zespołowej
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto148,57 PLN
- Koszt osobogodziny netto148,57 PLN
- W tym koszt walidacji brutto450,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto450,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto450,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto450,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestniczy otrzymają skrypty w formie materiałów szkoleniowych. Uczestnicy otrzymają wszelkie materiały szkoleniowe do części teoretycznej oraz praktycznej. Materiały do części teorerycznej - skrypt, notes, długopis Materiały do wykonywania zajęć praktycznych tj. urządzenia i narzędzia (szklanki, mieszadła oraz niezbędne wyposażenie baru) oraz materiały zużywalne niezbędne do realizacji szkolenia. Uczestnicy otrzymają wszelkie materiały niezbędne do przeprowadzenia certyfikacji zarówno do części teoretycznej jak i praktycznej egzaminu.