Dietetyka i zaburzenia odżywiania
Możliwość dofinansowania
Dietetyka i zaburzenia odżywiania
Numer usługi 2025/04/17/28897/2696815
2 290,00 PLN
brutto
2 290,00 PLNnetto
12,72 PLNbrutto/h
12,72 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Zdrowie publiczne
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Dla osób, które chcą:
- zdobyć wiedzę na temat tego jak planować jadłospisy i diety odchudzające oraz diety dla osób chorujących,
- poznać zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów oraz zasady suplementacji,
- dowiedzieć się w jaki sposób analizować badania laboratoryjne, udzielać porad dietetycznych oraz wdrażać terapie żywieniowe
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników30
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi180
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Na tym kierunku nauczysz się planować jadłospisy i diety odchudzające oraz diety dla osób chorujących. Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów oraz zasady suplementacji. Dowiesz się także, jak analizować badania laboratoryjne, udzielać porad dietetycznych oraz wdrażać terapie żywieniowe. Ponadto nauczysz się jak postępować z osobami borykającymi się z zaburzeniami odżywiania.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się posiada wiedzę i umiejętnościz zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, pomocy sportowcom oraz osobom aktywnie uprawiającym sport, a w szczególności prowadzenia profilaktyki chorób dietozależnych oraz leczenia żywieniowego w różnych jednostkach chorobowych | Kryteria weryfikacji ćwiczenia praktyczne i dyskusje podsumowujące | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dla zróżnicowanych pod względem płci, wieku, stanu fizjologicznego, wykonywanego zawodu oraz warunków życia grup ludności | Kryteria weryfikacji ćwiczenia praktyczne i dyskusje podsumowujące | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się potrafi opracowywać spersonalizowane programy dietetyczne dla osób pragnących utrzymać sylwetkę i zachować zdrowie oraz dla ludzi zmagających się z niedożywieniem, nadwagą oraz chorobami dietozależnymi | Kryteria weryfikacji ćwiczenia praktyczne i dyskusje podsumowujące | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się potrafi dokonać oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania pacjentów na makro- i mikroskładniki odżywcze, oraz upowszechnia wiedzę w zakresie prawidłowego żywienia(tzw. edukacja żywieniowa) | Kryteria weryfikacji ćwiczenia praktyczne i dyskusje podsumowujące | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się posiada wiedzę z zakresu dietoprofilaktyki i leczenia dietetycznego chorób cywilizacyjnych i żywieniowo zależnych | Kryteria weryfikacji ćwiczenia praktyczne i dyskusje podsumowujące | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Tak
Program
Program
- Podstawy żywienia człowieka
- Fizjologia żywienia człowieka
- Trendy żywieniowe i dietetyczne
- Żywienie w poszczególnych etapach rozwoju człowieka
- Dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób cywilizacyjnych i żywieniowo zależnych
- Zasady planowania diet i układanie jadłospisów
- Dieta sportowców i osób aktywnych fizycznie
- Procesy przetwórcze żywności z elementami towaroznawstwa
- Leki a żywność
- Suplementacja diety
- Żywienie człowieka- żywność
- Działalność gospodarcza w dietetyce
- Diagnostyka laboratoryjna w praktyce dietetyka
- Zaburzenia odżywiania z elementami psychodietetyki
Szczegółowy harmonogram zajęć podany zostanie przed rozpoczęciem szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 290,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 290,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto12,72 PLN
- Koszt osobogodziny netto12,72 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 0
Brak wyników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
organizator zapewnia sprzęt oraz materiały niezbędne do zrealizowania szkolenia
Informacje dodatkowe
Dostęp do programu DietetykPRO dla każdego słuchacza przez cały cykl kształcenia, również do nauki w domu.
Istnieje możliwość uzyskania dofinansowania szkolenia w wysokości do 95% wartości w ramach programu:
Agencja Rozwoju Pomorza S.A. (lider projektu) realizuje projekt „WEKTOR. Metropolitalny System Finansowania Kształcenia.”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Fundusze Europejskie dla Pomorza 2021-2027.
Więcej o projekcie : https://www.arp.gda.pl/2506,o-projekcie
Adres
Adres
ul. Romana Dmowskiego 16A
80-264 Gdańsk
woj. pomorskie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Roksana Bęben
E-mail
gdansk@teb-edukacja.pl
Telefon
(+48) 571 312 548