Poradnictwo żywieniowe w chorobach jelit: celiakia, SIBO, IBD, IBS
Poradnictwo żywieniowe w chorobach jelit: celiakia, SIBO, IBD, IBS
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Grupa docelowa usługi
Kierunek skierowany do:
- Osób (bliskich/opiekunów) w trakcie i po diagnozie, zagubionych w nowej sytuacji zdrowotnej, potrzebujących praktycznej, rzetelnej i przedstawionej w sposób zrozumiały wiedzy na temat wspomagającego leczenie żywienia.
- Nauczycieli przedszkoli/szkół, którzy mogą podnieść swoje kompetencje zawodowe, a tym samym rozumieć specjalistyczne potrzeby żywieniowe dzieci na dietach eliminacyjnych, np. diecie bezglutenowej.
- Każdego chętnego zagłębianiu tajników poradnictwa żywieniowego w chorobach jelit.
- Minimalna liczba uczestników20
- Maksymalna liczba uczestników36
- Data zakończenia rekrutacji13-10-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi160
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest zdobycie aktualnej wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu poradnictwa żywieniowego w przewlekłych chorobach jelit, takich jak: celiakia (CD), nieswoiste zapalenie jelit (IBD): wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego (IBS) oraz zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA- Omawia zagadnienia z obszaru anatomii, fizjologii i genetyki. - Tłumaczy podstawy dietetyki. - Omawia choroby jelit i dietoterapię. | Kryteria weryfikacji - Wyjaśnia budowę i funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym procesów trawienia i funkcjonowanie mikrobioty jelitowej.- Wyjaśnia zasady zdrowego żywienia, rolę makroskładników, witamin i składników mineralnych w żywieniu człowieka. - Omawia wiedzę na temat chorób takich jak celiakia, SIBO, IBS, IBD oraz ich diagnostyki, przyczyn, leczenia i postępowania dietetycznego. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się UMIEJĘTNOŚCI- Ocenia stan odżywienia i przeprowadza diagnostykę - Przygotowuje plany żywieniowe. - Planuje aktywność fizyczną. | Kryteria weryfikacji - Analizuje wyniki badań diagnostycznych oraz ocenia stan odżywienia pacjentów z przewlekłymi chorobami jelit.- Tworzyć optymalne plany żywieniowe dostosowane do potrzeb osób z chorobami jelit, korzystając z zaawansowanego oprogramowania komputerowego do analizy przypadków i tworzenia diety. - Planuje aktywność fizyczną pacjentom, uwzględniając ich stan zdrowia i potrzeby związane z przewlekłymi chorobami jelit. | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOŁECZNE- Przeprowadza wywiad z pacjentem. - Edukuje i wspiera pacjentów. | Kryteria weryfikacji - Efektywnie komunikuje się z pacjentami, tłumacząc im zasady dietoterapii i wspierając ich w procesie leczenia. - Prowadzi rozmowy na temat zdrowego żywienia, planowania diety oraz monitorowania wyników leczenia, stosując podejście indywidualne. | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Elementy anatomii, fizjologii i genetyki człowieka (20 godz.)
- Układ pokarmowy: budowa i funkcjonowanie. Fizjologia trawienia (5 godz.)
- Mikrobiota układu pokarmowego człowieka. Oś mózg-jelito-mikrobiota (5 godz.)
- Zapotrzebowanie energetyczne człowieka: podstawowa i całkowita przemiana materii (4 godz.)
- Bilans wodno-elektrolitowy. Równowaga kwasowo-zasadowa (3 godz.)
- Podstawy genetyki człowieka. Predyspozycje genetyczne w przewlekłych chorobach jelit (3 godz.)
Podstawy dietetyki (20 godz.)
- Makroskładniki i ich rola w żywieniu człowieka (9 godz.)
- Witaminy i składniki mineralne w żywieniu człowieka (5 godz.)
- Zasady zdrowego żywienia. Normy żywienia. Piramida żywieniowa (6 godz.)
Wybrane zagadnienia z towaroznawstwa i technologii żywności (18 godz.)
- Grupy produktów spożywczych i ich zamienniki. Wartość odżywcza produktów spożywczych (6 godz.)
- Znakowanie produktów spożywczych, czyli co powinien wiedzieć konsument? Dodatki do żywności i ich znaczenie w żywieniu (5 godz.)
- Wpływ przechowywania i obróbka technologiczna produktów spożywczych. Podstawowe techniki kulinarne (7 godz.)
Kliniczny zarys chorób i dietoterapia: aspekty praktyczne (46 godz.)
- Interpretacja wyników badań diagnostycznych w przewlekłych chorobach jelit. Ocena stanu odżywienia: informacje praktyczne (5 godz.)
- Dysbioza jelitowa. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO): przyczyny, diagnostyka, postępowanie (5 godz.)
- Zespół jelita drażliwego (IBS): przyczyny, diagnostyka, leczenie (5 godz.)
- Alergie i nietolerancje pokarmowe: dietoterapia (5 godz.).
- Celiakia i NCGS. Dieta bezglutenowa bez tajemnic (5 godz.)
- Nieswoiste zapalne choroby jelit (IBD): wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna - przyczyny, diagnostyka, postępowanie (8 godz.)
- Postępowanie dietetyczne: Dieta Low FODMAP, dieta specyficznych węglowodanów SCD, dieta GAPS, dieta SSFG (7 gpdz.)
- Suplementy diety: bezpieczeństwo i potrzeba stosowania w chorobach jelit Probiotykoterapia (4 godz.)
- Interakcje żywności z lekami (2 godz.)
Planowanie żywienia i aktywności fizycznej w przewlekłych chorobach jelit – aspekty praktyczne (30 godz.)
- Zasady układania diet w wybranych jednostkach chorobowych (5 godz.)
- Tworzenie optymalnych planów żywieniowych z wykorzystaniem specjalistycznego oprogramowania komputerowego: analiza przypadków (20 godz.)
- Planowanie aktywności fizycznej z uwzględnieniem indywidulanych uwarunkowań i stanu zdrowia (5 godz.)
Wsparcie psychologiczne i psychodietetyczne (18 godz.)
- Warsztaty:
- radzenie sobie ze stresem, akceptacja ograniczeń wynikających z choroby
- . Techniki relaksacyjne (18 godz.)
Projekt i zaliczenie (8 godz.)
- Raporty z zajęć praktycznych, pretest i test wiedzy na zakończenie, prezentacja projektu (analiza przypadku)
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 Wprowadzenie do studiów | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 400,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 400,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 33,75 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 33,75 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Aleksandra Nowicka-Jasztal
Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy w pacjentami z chorobami z zakresu m.in.: gastroenterologii oraz alergii i nietolerancji pokarmowych. Jej szczególną pasją jest dietetyka kliniczna, patofizjologia oraz immunologia. Interesuje się również mechanizmami wpływu diety oraz suplementacji na kondycję i wygląd skóry. Stale podnosi kwalifikacje uczestnicząc w konferencjach oraz kursach.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały elektroniczne zamieszczane na moodlu/temsach.
Dodatkowo wymagany jest zapis przez formularz rekrutacyjny uczelni
https://www.merito.pl/rekrutacja/krok1
Warunki uczestnictwa
Szczegółowe informacje na temat rekrutacji znajdują się pod linkiem:
https://www.merito.pl/gdansk/studia-i-szkolenia/studia-podyplomowe/zasady-rekrutacji
Przedstawiona powyżej cena obejmuje obecnie obowiązującą promocje w czesnym oraz obejmuje system płatności 10 rat.
Istnieje możliwość dodania ceny na życzenie - w systemie płatności 1, 2 i 12 rat.
W tym celu prosimy o kontakt z biurem rekrutacji wskazanym powyżej rekrutacjasp@gdansk.merito.pl
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Wymagania: posiadanie sprzętu elektronicznego z dostępem do internetu, monitor, klawiatura.
Uczelnia zapewnia dostęp do platformy TEAMs.