Kurs - Przygotowanie potraw z grilla i barbecue z uwzględnieniem kwalifikacji zielonych oraz cyfrowych wraz z egzaminem.
Kurs - Przygotowanie potraw z grilla i barbecue z uwzględnieniem kwalifikacji zielonych oraz cyfrowych wraz z egzaminem.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią m.in:
- absolwenci szkół branży spożywczej, hotelarskiej, turystycznej,
- właściciele/pracownicy firm o profilu gastronomicznym itp.,
- osoby posiadające kompetencje a nie posiadające kwalifikacji z zakresu gastronomii, potraw grill i barbecue,
- osoby posiadające podstawowe doświadczenie w przygotowywaniu potraw grill, barbecue.
Osoby zgłaszające się do udziału w kursie wykonują pre test pozwalający na ocenę wiedzy, dzięki czemu poziom kursu jest dostosowany do poziomu wiedzy Uczestników/czek.Od Uczestników/czek wymagana jest:
- podstawowa wiedza z zakresu tematyki gastronomicznej badana na podstawie pre testu,
- nie jest wymagane wylegitymowanie się doświadczeniem pracy w gastronomii,
- podstawowe umiejętności w zakresie przygotowania potraw grill i barbecue.Kurs jest dla dedykowany wszystkim osobom, których celem jest wykonywanie wysokiej jakości potraw grill i barbecue.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji08-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem usługi jest przygotowanie do samodzielnej pracy. Osoba, która zdobędzie kwalifikacje 13828 jest gotowa do samodzielnego przygotowania potraw z grilla i barbecue oraz organizacji miejsca pracy. Dobiera i przygotowuje surowce zgodnie z zamówieniem. Dobiera składniki i przyprawy do potraw oraz dodatki tj: sałatki, sosy, dipy, dresingi. Obsługuje piec w którym przygotowuje mięso, drób, dania rybne oraz wegetariańskie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą organizowania stanowiska pracy. Ocenia i magazynuje surowce do produkcji potraw z grilla i barbecue. | Kryteria weryfikacji a) charakteryzuje surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stosowane w przygotowaniu potraw z grilla i barbecueb) wymienia alergeny występujące w wykorzystywanych surowcach c) stosuje ocenę organoleptyczną surowców d) organizuje rozmieszczanie surowców i półproduktów oraz omawia warunki ich magazynowania e) określa wartość odżywczą surowców, półproduktów i potraw z grilla i barbecue | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje stanowisko pracy. | Kryteria weryfikacji a) stosuje zasady BHP, przeciwpożarowe i ochrony środowiska na stanowisku pracyb) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i wydawania dań c) dobiera sprzęt i narzędzia potrzebne do grillowania i barbecue d) utrzymuje porządek i dba o bezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkłada przyrządy kuchenne i urządzenia na właściwe miejsca) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Obsługuje sprzęt stosowany w produkcji potraw z grilla i barbecue. | Kryteria weryfikacji a) przygotowuje grilla do użytkub) omawia specyfikę pracy przy różnych rodzajach grilla, stosując nazewnictwo branżowe c) przestrzega zasad obsługi grilla | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Sporządza i wydaje potrawy z grilla i barbecue. | Kryteria weryfikacji a) stosuje recepturyb) dobiera surowce i dodatki do dań z grilla i barbecue c) określa rodzaje i technikę wykonania potraw z grilla i barbecue d) wykonuje obróbkę wstępną różnych grup surowców stosowanych przy produkcji potraw z grilla i barbecue e) przygotowuje półprodukty do grillowania f) grilluje różne grupy surowców h) sporządza dania z grilla zgodnie z zamówieniem gościa, np. bezglutenowe, wegańskie h) porcjuje i wydaje gotową potrawę | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą wizerunku kucharza grill i barbecue. | Kryteria weryfikacji a) charakteryzuje zadania, za które odpowiada kucharz grill i barbecueb) przedstawia podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą dbałości o własny rozwój zawodowy. | Kryteria weryfikacji a) podaje przykładowe możliwości rozwoju zawodowegob) wymienia techniki radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie potraw grill i barbecue
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Kurs obejmuje następujący zakres tematyczny:
1. Organizowanie stanowiska pracy
2. Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue
3. Doskonalenie umiejętności zawodowych
Kwalifikacje zielone zawarte w kursie:
- Zrównoważone wybory składników.
- Minimalizacja marnowania.
- Energooszczędność.
- Redukcja odpadów.
- Używanie ekologicznych produktów i opakowań.
- Edukacja dotycząca śladu węglowego.
- Kreowanie menu zrównoważonego ekologicznie.
- Utrzymanie czystości i higieny w sposób przyjazny dla środowiska, np. poprzez stosowanie ekologicznych środków czystości.
Kwalifikacje cyfrowe zawarte w kursie:
- Umiejętności cyfrowe związane z Food cost, recepturami cyfrowymi, menu cyfrowym.
- Umiejętności cyfrowe związane z obsługą systemu POS, elektronicznego systemu zamówień.
- Umiejętność prezentacji oferty w Internecie, z uwzględnieniem różnych narzędzi i metod promocji: fotografia produktowa, mteriały audio-video.
Włączenie kwalifikacji zielonych i cyfrowych do kursu nie tylko rozwija techniczne umiejętności kulinarne uczestników, ale także kształtuje ich jako świadomych kucharzy, którzy potrafią korzystać z nowoczesnych technologii. To połączenie umiejętności sprzyja zarówno ich rozwojowi zawodowemu, jak i przyczynia się do budowania bardziej odpowiedzialnej gastronomii.
Kurs prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników/czek i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych.
Warunki niezbędne do spełnienia przez Uczestników/czki:
- podstawowa wiedza z zakresu tematyki gastronomicznej badana na podstawie pre testu,
- nie jest wymagane wylegitymowanie się doświadczeniem pracy w gastronomii,
- podstawowe umiejętności w zakresie przygotowania potraw grill i barbecue.
Jedna godzina oznacza jedną godzinę lekcyjną (45 min.).
Wskazane 32 h obejmują czas trwania usługi, przerwy stanowią odrębny czas.
Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 28 Organizowanie stanowiska pracy. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 28 Wydawanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 06-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 06-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 06-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 06-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 06-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 06-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 28 Wydawanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 06-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 28 Przygotowanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 28 Wydawanie potraw z grilla i barbecue. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 28 Doskonalenie umiejętności zawodowych. | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 28 Przerwa | Prowadzący SEBASTIAN STEMPAK | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 28 Walidacja. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 28 Certyfikacja. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto250,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto250,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
SEBASTIAN STEMPAK
Trener posiada umiejętność prostej, przystępnej komunikacji z uczestnikami usługi rozwojowej. Podczas realizacji usługi rozwojowej stosuje zapisy Standardów dostępności dla polityki spójności 2021 – 2027. Posiada doświadczenie w realizacji usługi rozwojowych dla osób ze szczególnymi potrzebami.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy/czki kursu otrzymają materiały szkoleniowe, tj.:
fartuszek, notes, teczka, długopis.
Warunki uczestnictwa
W przypadku kursów dofinansowanych warunkiem uczestnictwa w kursie jest spełnienie warunków przedstawionych przez danego Operatora, do którego składane będą dokumenty o dofinansowanie usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
W efekcie ukończenia kursu Uczestnicy/czki uzyskają certyfikat ukończenia kursu, potwierdzający nabycie kwalifikacji w obszarze przygotowania potraw grill i barbecue. Kod kwalifikacji w ZSK: 13828.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Uczestnicy będą mieli zapewnione profesjonalne, w pełni wyposażone stanowisko pracy.