Certyfikowany kurs Baristy
Możliwość dofinansowania
Certyfikowany kurs Baristy
Numer usługi 2025/02/19/10510/2570148
5 000,00 PLN
brutto
5 000,00 PLNnetto
312,50 PLNbrutto/h
312,50 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- szkolenie adresowane jest do osób, które chcą pracować w charakterze baristy w barach, restauracjach, kawiarniach, hotelach i innych obiektach gastronomicznych
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników6
- Data zakończenia rekrutacji19-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje do pracy w zawodzie baristy. Uczestnik kursu pozna historię kawy, będzie rozpoznawał gatunki kakaowca, opanuje zasady i techniki parzenia espresso, opanuje metodę teksturowania mleka i techniki tworzenia podstawowych napoi na bazie espresso, zdobędzie umiejętności obsługi i konserwacji ekspresu ciśnieniowego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - charakteryzuje budowę i obsługę ekspresu do kawy- stosuje techniki parzenia i serwowania kaw oraz ich dekorowania | Kryteria weryfikacji - sporządza kawy z dodatkami i potrafi je dekorować - omawia sposoby używania oraz czyszczenia ekspresu - dobiera odpowiednie narzędzia i surowce | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Pytanie 4. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kwalifikacji jest rozpoznawalny i uznawalny w danej branży/sektorze (czy certyfikat otrzymał pozytywne rekomendacje od co najmniej 5 pracodawców danej branży/ sektorów lub związku branżowego, zrzeszającego pracodawców danej branży/sektorów)?
Dokument otrzymał rekomendację od:
- KIG - łączącej 67 Izb branżowych, 63 Izb regionalnych, 21 Izb bilateralnych, 7 pozostałych organizacji (stowarzyszenia, federacje, związki pracodawców, fundacje),
- Pracodawcy RP - reprezentującej 19000 firm,
- Konfederacji LEWIATAN - skupiającej ponad 4100 firm.
- KIG - łączącej 67 Izb branżowych, 63 Izb regionalnych, 21 Izb bilateralnych, 7 pozostałych organizacji (stowarzyszenia, federacje, związki pracodawców, fundacje),
- Pracodawcy RP - reprezentującej 19000 firm,
- Konfederacji LEWIATAN - skupiającej ponad 4100 firm.
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego oddział w Warszawie-Krajowe Centrum Akredytacji(KCA)
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego o/Warszawa - Krajowe Centrum Akredytacji (KCA).
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Budowa i obsługa ekspresu automatycznego - 2h (1h teorii, 1h praktyki)
- Technika parzenia kaw klasycznych - 6h (1h teorii, 5h praktyki)
- Kawy z dodatkami. Technika dekoracji i podawania kawy - 6h (1h teorii, 5h praktyki)
- Czyszczenie ekspresu - 1h (1h praktyki)
- Walidacja - 1h
1 godzina zajęć = 45 min (godzina dydaktyczna).
Walidacja 1 godzina jest wliczona w czas usługi rozwojowej.
Przerwy nie są wliczone w czas usługi rozwojowej.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 9
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Budowa i obsługa ekspresu automatycznego | Prowadzący Robert Dziacko | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Technika parzenia kaw klasycznych | Prowadzący Robert Dziacko | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Przerwa | Prowadzący Robert Dziacko | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:20 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Technika parzenia kaw klasycznych | Prowadzący Robert Dziacko | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:20 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Kawy z dodatkami. Technika dekoracji i podawania kawy | Prowadzący Robert Dziacko | Data realizacji zajęć 24-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Przerwa | Prowadzący Robert Dziacko | Data realizacji zajęć 24-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:20 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Kawy z dodatkami. Technika dekoracji i podawania kawy | Prowadzący Robert Dziacko | Data realizacji zajęć 24-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:20 | Godzina zakończenia 13:50 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Czyszczenie ekspresu | Prowadzący Robert Dziacko | Data realizacji zajęć 24-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:50 | Godzina zakończenia 14:35 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 24-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:35 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto312,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto312,50 PLN
- W tym koszt walidacji brutto500,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto500,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto300,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto300,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Robert Dziacko
Od 5 lat czynny wykładowca na kursach Barista, Barman.
Jest mistrzem barmańskim, twarzą marki Johny Walker.
Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy w gastronomii na stanowiskach kierowniczych, liczne tytuły i osiągnięcia ww. dziedzinie.
Wykształcenie: średnie
Jest mistrzem barmańskim, twarzą marki Johny Walker.
Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy w gastronomii na stanowiskach kierowniczych, liczne tytuły i osiągnięcia ww. dziedzinie.
Wykształcenie: średnie
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- notatnik, długopis, skrypt
Adres
Adres
ul. Park Hutniczy 13
41-800 Zabrze
woj. śląskie
Szkolenie realizowane w Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Zabrzu, Park Hutniczy 13.
Przy Ośrodku bezpłatny, ogrodzony parking, w pobliżu przystanki komunikacji miejskiej.
Przy Ośrodku bezpłatny, ogrodzony parking, w pobliżu przystanki komunikacji miejskiej.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
Kontakt
Kontakt
Kinga Malczewska
E-mail
zabrze@zdz.katowice.pl
Telefon
(+48) 697 818 745