Dwu-semestralne podyplomowe studia: „Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia – jakość i wykorzystanie”
Dwu-semestralne podyplomowe studia: „Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia – jakość i wykorzystanie”
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia adresowane są do osób pragnących pogłębić wiedzę na tematy związane z uprawą lub wykorzystaniem roślin leczniczych oraz roślin lub surowców roślinnych o wysokiej aktywności biologicznej w profilaktyce zdrowotnej oraz oceną ich jakości, jak również technologią obrotu handlowego tymi produktami. Studia mogą też zainteresować osoby pragnące założyć firmę zajmującą się produkcją, przechowywaniem, obrotem i przetwórstwem prozdrowotnych surowców roślinnych. Tematyka studiów może także zainteresować osoby o nastawieniu hobbystycznym, pragnące poszerzyć swoją wiedzę na temat ciekawych gatunków roślin i substancji roślinnych wpływających pozytywnie na kondycję człowieka i dobre samopoczucie.
Słuchaczami studiów mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia.
- Minimalna liczba uczestników20
- Maksymalna liczba uczestników32
- Data zakończenia rekrutacji10-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi215
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńKształcenie na studiach podyplomowych prowadzonych przez uczelnie
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Program studiów obejmuje tematykę kursu z zakresu towaroznawstwa zielarskiego, wymaganą do uzyskania kwalifikacji do prowadzenia sklepów zielarsko-medycznych, zgodnie z Rozporządzeniem Min. Zdrowia z dn. 2 lutego 2009 r. (Dz.U. Nr 21, poz. 118).Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się zna i rozumie zagadnienia z zakresu uprawy i zbioru roślin prozdrowotnych i leczniczych | Kryteria weryfikacji przedstawia wymagania uprawowe prezentowanych roślin prozdrowotnych i leczniczych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się zna i rozumie technologie pozbiorcze surowców roślinnych i podstawy przetwórstwa surowców zielarskich | Kryteria weryfikacji charakteryzuje metody i warunki przechowywania surowców roślinnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji opisuje sposób przygotowania prostych przetworów z surowców roślinnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się zna i rozumie wpływ roślin prozdrowotnych i leczniczych na zdrowie człowieka | Kryteria weryfikacji charakteryzuje wpływ surowców i produktów pozyskiwanych z roślin prozdrowotnych i leczniczych na zdrowie człowieka | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się zna i rozumie metody i techniki oceny jakości surowców roślinnych | Kryteria weryfikacji wymienia metody i techniki oceny jakości surowców roślinnych i wskazuje ich zastosowanie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się zna i rozumie procesy zachodzące w organizmie człowieka związane z utrzymaniem zdrowia | Kryteria weryfikacji charakteryzuje rolę głównych narządów i układów w organizmie człowieka | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się zna i rozumie znaczenie składu chemicznego surowców roślinnych dla ich wykorzystania oraz wpływ substancji w nich występujących na procesy zachodzące w organizmie człowieka | Kryteria weryfikacji przedstawia substancje odpowiadające za prozdrowotne/lecznicze właściwości surowców roślinnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji wyjaśnia wpływ substancji występujących w roślinach na funkcjonowanie organizmu człowieka | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się zna i rozumie możliwości wykorzystania substancji roślinnych w kosmetyce i aromaterapii | Kryteria weryfikacji charakteryzuje właściwości substancji roślinnych decydujące o ich zastosowaniu w kosmetyce i aromaterapii | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się zna i rozumie zasady BHP i postępowania praktyczne związane z bezpieczeństwem pracy z surowcami roślinnymi | Kryteria weryfikacji wskazuje zasady postępowania, które powinny być przestrzegane w pracy z surowcami roślinnymi | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się potrafi wykorzystać metody analityczne i instrumentalne do oceny jakości surowców roślinnych | Kryteria weryfikacji dobiera odpowiednie metody oceny jakości surowców roślinnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji w odpowiedni sposób korzysta z wyposażenia laboratorium oceny jakości surowców roślinnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się potrafi identyfikować i analizować problemy i zagrożenia w produkcji i obrocie surowcami roślinnymi | Kryteria weryfikacji identyfikuje problemy i zagrożenia, które mogą wystąpić w produkcji i obrocie surowcami roślinnymi | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się potrafi dobrać metody uprawy roślin i przechowywania surowca do gatunku rośliny i pozyskiwanego surowca | Kryteria weryfikacji wskazuje odpowiednią dla gatunku rośliny metodę uprawy oraz zbioru i pozbiorczego traktowania surowca | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się potrafi identyfikować rośliny lecznicze i prozdrowotne oraz określić ich zastosowanie do celów praktycznych | Kryteria weryfikacji rozpoznaje na podstawie cech morfologicznych prezentowane rośliny lecznicze i prozdrowotne oraz wskazuje zastosowanie pozyskiwanych z nich surowców | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się potrafi korzystać w sposób zaawansowany z bibliotecznych i internetowych baz danych | Kryteria weryfikacji znajduje informacje na tematy związane z roślinami leczniczymi i prozdrowotnymi w bibliotecznych i internetowych bazach danych | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się potrafi przygotować pracę pisemną dotyczącą zagadnień związanych z roślinami leczniczymi i prozdrowotnymi | Kryteria weryfikacji przygotowuje - w oparciu o przegląd piśmiennictwa - pracę dyplomową o tematyce związanej z z roślinami o właściwościach leczniczych lub prozdrowotnych | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się jest gotów do stosowania nowych rozwiązań technologicznych służących zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa produkcji roślinnej | Kryteria weryfikacji wskazuje znaczenie uwzględniania nowych rozwiązań technologicznych w zapewnianiu jakości i bezpieczeństwa produktów pozyskiwanych z roślin leczniczych i prozdrowotnych | Metoda walidacji Debata swobodna |
Efekty uczenia się jest gotów do podjęcia działań w zakresie uprawy roślin lub obrotu produktami roślinnymi o działaniu prozdrowotnym i leczniczym oraz odpowiedzialnego ich realizowania | Kryteria weryfikacji identyfikuje zasady i działania niezbędne do podjęcia odpowiedzialnej produkcji roślin lub obrotu produktami roślinnymi o właściwościach leczniczych lub prozdrowotnych | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Efekty uczenia się jest gotów do wykazania się społeczną, zawodową i etyczną odpowiedzialnością za jakość i walory prozdrowotne produktów roślinnych | Kryteria weryfikacji charakteryzuje zasady odpowiedzialnego postępowania prowadzącego do otrzymania dobrej jakości produktów roślinnych o walorach leczniczych lub prozdrowotnych | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Towaroznawstwo zielarskie z elementami biologii i uprawy roślin prozdrowotnych – 52 godz., Farmakognozja – 30 godz., Produkty roślinne w dietetyce – 15 godz, Leki roślinne – charakterystyka, obrót, aspekty prawne – 25 godz., Przechowywanie, pakowanie oraz przetwórstwo produktów i surowców roślinnych – 20 godz., Metody oceny jakości surowców zielarskich – 28 godz., Aromaterapia – 8 godz., Produkty roślinne w kosmetyce – 9 godz., Farmakologia – 15 godz., Anatomia i fizjologia człowieka – 8 godz., Udzielanie pierwszej pomocy – 5 godz., Praca dyplomowa.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 26-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 27-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 09-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 10-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 23-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 24-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 07-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 08-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 11-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 25 Towaroznawstwo zielarskie, uprawa roślin prozdrowotnych, Farmakognozja, Produkty w dietetyce, Leki, aspekty prawne, przechowywanie, pakowanie, przetwórstwo, jakość surowców zielarskich, Aromaterapia | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 25 Farmakologia [dr n.med. Agnieszka Piechal], Leki roślinne – charakterystyka, obrót, aspekty prawne [mgr farm. Katarzyna Tomaszewska] | Data realizacji zajęć 01-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 25 Produkty roślinne w kosmetyce [dr inż. Ewelina Pióro-Jabrucka, dr hab. Olga Kosakowska] | Data realizacji zajęć 02-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 25 Farmakologia [dr n.med. A. Piechal], Anatomia i fizjologia człowieka [dr hab. n.med. Anna Staniszewska] | Data realizacji zajęć 15-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 25 Aromaterapia [dr inż. Ewelina Pióro-Jabrucka] | Data realizacji zajęć 16-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 25 Farmakologia [dr n.med. A. Piechal], Produkty roślinne w dietetyce [dr inż. Anna Geszprych] | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 25 Metody oceny jakości surowców zielarskich [dr inż. Jarosław L. Przybył, dr inż. Ewelina Pióro-Jabrucka, dr hab. Olga Kosakowska] | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 25 Anatomia i fizjologia człowieka [dr hab. n.med. Anna Staniszewska], Produkty roślinne w dietetyce [dr inż. Anna Geszprych] | Data realizacji zajęć 26-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 25 Udzielanie pierwszej pomocy [dr hab. n.med. Anna Staniszewska], Metody oceny jakości surowców zielarskich [dr inż. Jarosław L. Przybył] | Data realizacji zajęć 27-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 25 Towaroznawstwo zielarskie ... [prof. dr hab. J. Gajc-Wolska, prof. dr hab. E. Osińska], Metody oceny jakości surowców zielarskich [dr inż. J.L. Przybył, dr inż. M. Mirgos] | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 25 Metody oceny jakości surowców zielarskich [dr inż. J.L. Przybył], Produkty roślinne w dietetyce [dr inż. A. Geszprych] | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 25 (wyjątkowo piątek-sobota) dwudniowy wyjazd autokarowy do firmy zielarskiej „Dary Natury” na Podlasiu na zajęcia terenowe [prof. dr hab. M. Gajewski] | Data realizacji zajęć 13-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 25 (wyjątkowo piątek-sobota) dwudniowy wyjazd autokarowy do firmy zielarskiej „Dary Natury” na Podlasiu na zajęcia terenowe [prof. dr hab. M. Gajewski] | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 07:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 25 Walidacja | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto26,98 PLN
- Koszt osobogodziny netto26,98 PLN
Prowadzący
Prowadzący
prof. dr hab. Janina Gajc-Wolska
1992 stopień dr Nauk Rolniczych na Wydziale Ogrodnictwa SGGW
2004 stopień dr hab. Nauk Rolniczych na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury KrajobrazuSGGW
2008 tytuł profesora nadzwyczajnego
2014 tytuł profesora zwyczajnego
Od 2009 kierownik Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu.
prof. dr hab. Marek Gajewski
dr inż. Anna Geszprych
Jarosław L. Przybył
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Dostęp do baz Biblioteki Głównej SGGW. Materiały dotyczące treści wykładowych (pliki pdf) udostępniane uczestnikom zajęć.
Warunki uczestnictwa
Ukończenie dowolnego kierunku studiów wyższych.
Informacje dodatkowe
W programie uwzględniono liczbę godzin lekcyjnych (45-minutowych) - 215, natomiast w harmonogramie podana jest liczba godzin zegarowych.
Miejsce prowadzenia zajęć: sale wykładowe SGGW, laboratoria chemiczne SGGW, pole doświadczalne SGGW Wilanów-Zawady, firma zielarska „Dary Natury” w Korycinach, Ogród Botaniczny w Korycinach.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- Sale wykładowe SGGW, lab. chemiczne SGGW, pole doświadczalne SGGW, firma zielarska "Dary Natury"