Intendent w zakładzie żywienia zbiorowego z elementami dietetyki
Intendent w zakładzie żywienia zbiorowego z elementami dietetyki
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Adresatami są pracownicy zakładów żywienia zbiorowego m.in. ośrodków przedszkolnych, szkolnych, żłobków, osoby pracujące w zawodzie dietetyka, jak również starające się o pracę w zawodzie intendenta.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji09-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi21
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńKursy i szkolenia
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem usługi jest zapoznanie uczestników z obowiązkami intendenta przede wszystkim w odniesieniu do Kodeksu Prac, z zagadnieniami dotyczącymi prawa zamówień publicznych, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, z zasadami GHP i GMP oraz z elementami HACCP.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - realizuje zadania żywieniowe w zakładzie żywienia zbiorowego | Kryteria weryfikacji - sporządza jadłospisy, dokumentację żywieniową i dokumentację sanitarną,- obsługuje komputerowy program dietetyczny - gromadzi zapasy produktów spożywczych - sporządza posiłki zgodnie z zapotrzebowaniem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się - wykonuje czynności związane z finansami zakładu żywienia zbiorowego | Kryteria weryfikacji - monitoruje koszty i opłaty za posiłki- gospodaruje środkami pieniężnymi - nadzoruje finanse - sporządza raporty kasowe | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się - stosuje przepisy BHP, HAACP, GHP, GMP | Kryteria weryfikacji - interpretuje przepisy BHP, HAACP, GHP, GMP- prowadzi niezbędną dokumentację sanitarną według zasad GMP, czyli dobrej praktyki produkcyjnej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się - wykonuje zadania administracyjne | Kryteria weryfikacji - zapewnia materiały kancelaryjno-biurowe- prowadzi ewidencję druków ścisłego zarachowania i wiele innych administracyjnych obowiązków | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Adresatami są pracownicy zakładów żywienia zbiorowego m.in. ośrodków przedszkolnych, szkolnych, żłobków, osoby pracujące w zawodzie dietetyka, jak również starające się o pracę w zawodzie intendenta.
Jest to usługa adresowana do uczestników projektu „Kierunek – Rozwój”.
Usługa jest także adresowana do innych osób zainteresowanych.
Program:
1. Zawód intendent w zakładzie żywienia zbiorowego, obowiązki intendenta w odniesieniu do przepisów Kodeksu Pracy, dyscypliny finansów publicznych, prawa zamówień publicznych, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wymagań sanitarno- epidemiologicznych.
2. Zawód dietetyk.
3. Przedstawienie klasyfikacji diet.
4. Przepisy BHP, HAACP, GHP, GMP.
5. Podział obowiązków w obrębie placówki.
6. Omówienie zadań i czynności (część teoretyczna i praktyczna):
- dyscyplina finansowa
- gospodarowanie środkami pieniężnymi
- wartość zamówienia
- magazyn
- dostawa i przyjęcie towaru
- sprawdzanie temperatur
- kartoteki przychodów i rozchodów
7. Prezentacja dokumentacji intendenta – część praktyczna.
8. Część dietetyczna praktyczna:
- zapoznanie z tablicami produktów i potraw
- układanie jadłospisów
- prezentacja komputerowego programu dietetycznego
9. Podsumowanie wiadomości.
10.Walidacja
Praca w grupie max. 12 - osobowej, wykład, dyskusja, warsztaty, ćwiczenia
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut. Program szkolenia realizowany jest podczas 20 godzin zajęć dydaktycznych.
Szkolenie kończy się walidacją, która trwa 1 godzinę dydaktyczną (45 min.) i wlicza się w czas trwania usługi.
Łącznie szkolenie obejmuje 21 godzin dydaktycznych (20 godzin zajęć i 1 godzina walidacji).
Przerwa nie wlicza się w czas trwania usługi.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Zawód intendent w zakładzie żywienia zbiorowego, obowiązki intendenta w odniesieniu do przepisów Kodeksu Pracy, dyscypliny finansów publicznych, prawa zamówień publicznych, (...) | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Zawód dietetyk. Przedstawienie klasyfikacji diet. | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Przepisy BHP, HAACP, GHP, GMP | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 Przepisy BHP, HAACP, GHP, GMP | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Podział obowiązków w obrębie placówki | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Omówienie zadań i czynności (część teoretyczna i praktyczna) | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Omówienie zadań i czynności (część teoretyczna i praktyczna) | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Prezentacja dokumentacji intendenta – część praktyczna | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Część dietetyczna praktyczna | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Podsumowanie wiadomości | Prowadzący Dorota Łoboda | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto770,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto770,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto36,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto36,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Dorota Łoboda
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
W ramach usługi słuchacz otrzymuje materiały w wersji papierowej i elektronicznej (skrypty, prezentacja multimedialna)
Warunki uczestnictwa
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach projektu Kierunek-Rozwój.
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut, łącznie szkolenie obejmuje 21 godzin dydaktycznych (20 godzin zajęć i 1 godzina walidacji).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe